Hírek

2017.01.12. 08:25

Jól jön a tűzifa a fagyban

Címkék#Hírkereső

Átlagosan másfél millió forint, tűzifára fordítható többlettámogatáshoz juthattak a nyertesek azon a pályázaton, amelyet az ötezernél kisebb lélekszámú településeknek hirdetett meg a Belügyminisztérium a 2016-2017-es télre.

BAMA

Körülbelül 180 ezer embernek nagy segítség a Belügyminisztérium (BM) által meghirdetett szociális tüzelőanyag-pályázat – közölte tegnap Pogácsás Tibor, a tárca önkormányzati államtitkára Dányban. Elmondta, hogy a 2016–2017-es télre 2289 önkormányzat nyújtott be pályázatot, és egy-egy település átlagosan másfél millió forint többlettámogatáshoz jutott. Pintér Sándor belügyminiszter 2011-ben döntött arról, hogy a minisztérium saját keretéből tüzelőanyag-támogatást biztosít az 5000 lakos alatti településeken élő rászorulóknak. Ezt a forrást a törvényben meghatározott önkormányzati feladatokon túl, pályázati formában nyújtja a BM. A támogatásból a települések tűzifát, illetve némelyek barnakőszenet vásárolhatnak.

A legtöbben a borsodi térségből pályáztak, és a legtöbb forrás is oda került. A támogatás feltétele, hogy az érintett önkormányzatok vásárolják meg a tüzelőanyagot és szállítsák is ki a lakosságnak legkésőbb február 15-éig, valamint március 15-éig számoljanak el a forrás felhasználásával. A támogatások odaítéléséről szóló döntés már tavaly novemberben megszületett, így már decembertől lehetőség nyílt az elnyert tüzelőanyag kiszállítására. Az államtitkár beszélt arról is, hogy 1608 önkormányzat az államtól, a többi pedig bejegyzett, engedéllyel rendelkező szervezetektől vásárolta a fát. Elmondta, az eddigi tapasztalatok szerint ritka, hogy nem érkezik meg időben az elnyert tüzelőanyag: az előző évben tíznél kevesebb ilyen eset volt.

A települések helyi rendeletben szabályozzák, hogy kik és milyen esetben jogosultak a támogatásra, az érintettek az önkormányzattól igényelhetik a tűzifát.

Rezsicsökkentés: 170 ezer forint

A rezsicsökkentés hatására évente átlagosan 170 ezer forintot tudnak megspórolni a családok – mondta Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese tegnap az ATV-ben. Felidézte, hogy a rezsicsökkentés 2013-ban kezdődött, és nemcsak az energiaárakat érintette, hanem a szennyvízszippantás és -elvezetés, a vízszolgáltatás, valamint a kéményseprés díját is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!