Hírek

2017.01.12. 08:29

Lezsidózta az MSZP jelöltjét Kende

Címkék#Hírkereső

Kende Péter író az ATV egyik műsorában Majtényi Lászlónak a zsidó származását firtatta.

BAMA

Az MSZP államfőjelöltjének, Majtényi Lászlónak a zsidó származását firtatta Kende Péter író az ATV egyik műsorában. Kende azt kérdezte: „Hányan lehetnek azok, akik hajlandóak arra, hogy egy szemmel láthatóan zsidó származású embert jelöljenek erre a posztra?” A műsort vezető Rónai Egon erre úgy reagált: „Lezsidóztad Majtényit”, mire Kende Péter annyit mondott, ő, aki zsidó, megteheti. Az író hozzátette: „Hogy van-e zsidó identitása, fogalmam sincs.”

Magyar György ügyvéd, a műsor másik résztvevője arra kérte Kendét, vonja vissza Majtényi zsidó származásának boncolgatására tett utalását, ám ő ennek nem tett eleget. „Arról beszélek, hogy egy átlag magyar ember (…) ha ránéz a Majtényira, akkor érez valami olyasvalamit, hogy ez egy zsidó” – erősködött Kende, azzal érvelve, hogy ez csupán egy „hihetetlenül izgalmas társadalmi kísérlet”.

Kende Péter tegnap a Magyar Idők ama kérdésére, hogy nem érzi-e rasszistának vagy antiszemitának a megjegyzését, azt mondta: ő sok éven keresztül tudományosan foglalkozott a magyarországi zsidókérdés történetével. Hozzátette: „Nyugalommal tehetem meg, hogy valakinek beszélek a zsidó származásáról, különösen, ha az illető, ahogy Majtényi László, valóban ennyire erősen hordozza annak külső jegyeit.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!