Hírek

2017.01.20. 08:33

Ma iktatják be Donald Trumpot elnöknek

Címkék#Hírkereső

A program kinti idő szerint már reggel elkezdődik; többek között Melania és Donald Trump a Fehér Házban Michelle és Barack Obamával teázik.

BAMA

Ma iktatják be az Egyesült Államok 45. elnökét, Donald Trumpot. A program kinti idő szerint már reggel elkezdődik; többek között Melania és Donald Trump a Fehér Házban Michelle és Barack Obamával teázik. Az amerikai elnök – és alelnök – beiktatási ünnepsége délelőtt, a Capitolium lépcsőjénél kezdődik, és a szigorú hagyományok szerinti ünnepélyes ceremóniával zajlik. Az elnök a Bibliára tett kézzel tesz majd esküt. Ez idén annyiban eltér a megszokottól, hogy a presbiteriánus Trump – aki mellett a felesége áll majd – két Bibliát fog „használni”: a családit, amelyet még az édesanyjától kapott, valamint Abraham Lincoln elnök Bibliáját, amelyre az Uniót megmentő elnök tette a kezét 1861-es beiktatásakor.

Az eskütétel után Trump rövid beszédet tart, majd az elnöki és az alelnöki pár elindul a Capitolium felől gyalog a Pennsylvania sugárúton a Fehér Házig egy nagyszabású felvonuláson, ahol Trump elleni tüntetők is lesznek. Este hét órától az elnöki pár megnyit három hivatalos beiktatási bált.

A ceremóniára külföldről hivatalosan csak a nagykövetek vannak meghívva, így magyar részről Szemerkényi Réka. Ott lesz Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke és Szilágyi Béla alelnök is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!