Hírek

2017.01.26. 08:28

Másutt sem bírják Soros „civiljeit”

Címkék#Hírkereső

Romániában az amerikai üzletemberhez köthető civil szervezetek ellenőrzését helyezte kilátásba a bukaresti kormány fő erejét képező baloldali Szociáldemokrata Párt elnöke.

BAMA

Két ügyben is rendkívül negatív színben tüntette fel tegnap Magyarországot a Soros György amerikai milliárdoshoz köthető Amnesty International és a Transparency International (TI). Előbbi szervezet kutatója a Politico lapban egy bírósági ítéletre hivatkozva azt írta, a rasszizmus és xenofóbia egyre jobban mérgezi a magyar társadalmat. Az Amnesty szerint a kisebbségi csoportokkal szembeni hozzáállás a Fidesz köreiben is egyre rosszabb.

A Transparency International korrupciós ügyben látta úgy, hogy rosszabb lett a helyzet. Hazánk az 57. a szervezet által közzétett listán, a tavalyihoz viszonyítva hét helyet csúszott vissza Magyarország – mondta Martin József Péter, a Soroshoz köthető szervezet ügyvezető igazgatója. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint érdekes, hogy a Transparency International 2010 előtt nem tett ilyen megjegyzéseket és magasabbra értékelte az ország helyzetét ebben a rangsorban, holott a magyar baloldal kormányzása alatt „szétlopták az európai uniós forrásokat”, óriási bajban volt a közpénz­felhasználás és csökkent a gazdasági növekedés.

Közben Romániában a Soros Györgyhöz köthető civil szervezetek ellenőrzését helyezte kilátásba Liviu Dragnea, a bukaresti kormány fő erejét képező baloldali Szociáldemokrata Párt elnöke. Szerinte rengeteg „tisztességes, becsületes” civil szervezet alakult Romániában, de elképzelhetőnek nevezte, hogy olyanok is vannak köztük, amelyek a törvényesség határán, a közhasznúság elveit megsértve működnek. Dragnea a műsorban konkrétan Soros György és az általa finanszírozott szervezetek ellen emelt kifogást. „Ez az ember, aki talán már a 1990-es évektől kezdődően különféle szervezeteket hozott létre Romániában, csak a rosszat finanszírozta: az általa pénzelt akciók sosem váltak hasznára Romániának” – jelentette ki a vezető kormánypárt elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!