Hírek

2017.01.13. 08:25

Orbán Viktor: A Közel-Keleten kell segíteni és nem a bajt idehozni

Címkék#Hírkereső

Fő feladat a határvédelem.

BAMA

Európa jobban járt volna, ha nem támadja a korábban foganatosított magyar megoldásokat, amelyek működőképeseknek és hasznosaknak bizonyultak és amelyeket azóta egyre több ország átvett – fogalmazott tegnap Orbán Viktor.

A magyar határra nehezedő nyomás a következő években nem fog megszűnni, ezért a határvédelem továbbra is kiemelt fontosságú nemzetbiztonsági ügy – mondta tegnap Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a határvadászképzés első ütemében részt ­vevő 532 tiszthelyettes rendőr ünnepélyes eskütételén. Jelen volt Pintér Sándor belügyminiszter, Simicskó István honvédelmi miniszter és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója is. A kormányfő beszédében hangsúlyozta: kívülről, Brüsszeltől továbbra sem várhatunk megoldást, ezért „nekünk kell megvédenünk saját magunkat”.

A honvédség és a rendőrség munkájának köszönhetően­ Magyarország ma az Európai Unió egyik legbiztonságosabb országa – fogalmazott Orbán. „Nálunk nincs terrorizmus, nincs tömeges erőszak, nem hajtanak teherautóval az ünneplő emberek közé”, de mindez nem jelenti azt, hogy a magyarokkal ne fordulhatnának elő ilyen szörnyűségek – figyelmeztetett. „Tettekkel bizonyítottuk, hogy megálljt lehet parancsolni a bevándorlásnak” – fogalmazott. Hangsúlyozta azt is, hogy Európa jobban járt volna, ha nem támadja a korábban foganatosított magyar megoldásokat, amelyek működőképeseknek és hasznosaknak bizonyultak és amelyeket azóta egyre több ország átvett.

Az üldözött közel-keleti keresztényekről az a kormány álláspontja, hogy a segítséget kell odavinni és nem a bajt idehozni – közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke arról a találkozóról, amelyen a miniszterelnök fogadta Mar Ignatius Joseph III. Younant, a szír katolikus egyház vezetőjét.

A tanácskozáson a legnagyobb hangsúlyt az a kérdés kapta, hogy milyen támogatást adhatunk ahhoz, hogy az elmenekült keresztények vissza merjenek térni a szülőföldjükre.

Újra lesz idegenrendészeti őrizet

A kormány döntött az idegenrendészeti őrizet visszaállításáról – közölte a tegnapi kor­mány­infón Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mint mondta, a benyújtott menedékkérelem elbírálásáig senki sem mozoghat szabadon Magyarország területén.

Civil szervezetek terjesztenek dezinformációkat a bevándorlók között arról, hogy megnyitják előttük a magyar határt, ezért egyre többen indulnak meg Belgrádból hazánk felé – mondta tegnap Bakondi György belbiztonsági főtanácsadó az M1-nek. Most igen sokan tartózkodnak Szerbiában igen rossz körülmények között, ezért csoportosan és erőszakosan kísérlik meg a határátlépést, mert úgy gondolják, a jelenleginél rosszabb helyzetbe már nem kerülhetnek – fogalmazott Bakondi György.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!