Hírek

2017.01.12. 08:35

Utolsó esély a diploma megszerzésére

Címkék#Hírkereső

Több mint 27 ezer olyan egykori egyetemi, főiskolai hallgató van az országban, akik 2005 előtt kezdték meg tanulmányaikat, de még nem abszolváltak vagy elhalasztották az államvizsgát.

BAMA

Több mint 27 ezer olyan egykori egyetemi, főiskolai hallgató van az Oktatási Hivatal számításai szerint, akik 2005 előtt kezdték meg tanulmányaikat, de még nem abszolváltak vagy elhalasztották az államvizsgát – közölte a Magyar Idők. Az utóbbi két évben mintegy 6400-an közülük  megszerezték a diplomát, a többiek az abszolutóriumot, utóbbiaknak tehát az oklevélszerzés még hátravan, azonban nincs sok esély rá, hogy ez határidőre megtörténik.

A felsőoktatási államtitkárság 2015-ben hosszabbította meg a diploma megszerzésének határidejét az érintettek számára. Akkor döntés született arról is, hogy 2016 szeptemberéig megszerezhetik az abszolutóriumot azok is, akik egyetemi éveik alatt ezt nem tették meg.

Jelenleg több mint 20 ezren vannak azok, akik az abszolutóriumot megszerezték tavaly szeptemberig, de záróvizsgát még nem tettek. Ezekben az esetekben még van lehetőség záróvizsgázni 2018. szeptember 1-jéig. A régebben egyetemre járók esetében a diplomák megszerzését az is hátráltatta, hogy korábban a nyelvvizsga megszerzése a záróvizsgára bocsátás feltétele volt. Nekik indította a kormány a diplomamentő programot, amelyben azok vehettek részt, akiket kizárólag a nyelvvizsga hiánya gátolt az oklevélszerzésben, és már nem volt tanulói jogviszonyuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!