Hírek

2017.04.28. 19:40

Kettős kerítés véd

Címkék#Hírkereső

Mostantól a kétsoros kerítésrendszer második kerítése is védi a 155 kilométeres magyar–szerb határt. Fel kell készülni a mostaninál is nagyobb migrációs nyomásra.

MW Központi Szerkesztőség

A magyar–szerb határ teljes, 155 kilométeres hosszán elkészült a kétsoros kerítésrendszer második kerítése – jelentette be röszkei sajtótájékoztatóján tegnap Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Elmondta, a magyar határ­védelem minden eddiginél erősebb, tovább nőtt a biztonság. A kormány azért döntött a második kerítés megépítése mellett, mert akár az eddigieknél is nagyobb migrá­ciós nyomásra kell felkészülni – hangsúlyozta a politikus. Az Európát sújtó tömeges bevándorlás két éve folyamatos, a balkáni útvonal változatlanul aktív, a nyár közeledtével pedig egyre több migráns indul el a kontinens felé. Olaszországba az év első négy hónapjában 33 százalékkal több migráns érkezett, mint tavaly ilyenkor.


A nemzetközi embercsempész-szervezetekkel szembeni fellépés eredménytelennek látszik – tudatta Kontrát Károly. A politikus rámutatott, a máltai uniós csúcson hiába döntöttek arról, hogy Líbiában kell ellenőrző pontokat (hot spot) létrehozni, ez a mai napig nem történt meg, és az Afrikából Európába induló hajókat sem fordítják vissza.

Az EU és Törökország között létrejött megállapodás sorsa is bizonytalan, felmondásának beláthatatlan következményei lennének.

A jogi határzár egy hónapja életbe lépett szigorításának hatására a migránsok elkerülik a magyar határt. Ez és a második sor kerítés elkészülte lehetővé tette az eddig erőn felül teljesítő rendőrségi és honvédségi állomány létszámának csökkentését a határon. Kontrát hozzátette, Brüsszel és a migránspárti Soros-szervezetek igyekezete ellenére hazánk megvédi a határait és a schengeni övezetet.

A második sor kerítés kialakítása 4,8 milliárd forintba került, a büntetés-végrehajtási (bv) szervezet 60 napon belül végezte el a munkát, melyben a bv 150 szakembere és 700 elítélt vett részt. A második sor kerítést két méter magasan 8 milliméter átmérőjű hegesztetett síkhálóval erősítették meg, és a szükséges helyeken NATO-dróttal szerelték föl.

Vizsgálják a felettesei a szicíliai ügyész kifakadásait

Catania Carmelo Zuccaro, a szicíliai Catania ügyésze ellen vizsgálatot indítottak a napokban, miután azt állította, bizonyítékai vannak arra, hogy a Földközi-tengeri migránsmentésben részt vevő egyes nem kormányzati segítő szervezetek együttműködnek az embercsempészekkel, „taxiztatják a migránsokat” – jelentette be az olasz legfelsőbb igazságszolgáltatási tanács tegnap. Fegyelmi vizsgálat indítását is szorgalmazhatják az igazságügy-miniszternél.

Carmelo Zuccaro legutóbb csütörtökön adott interjút az olasz közszolgálati tévének. Azt mondta, nem zárható ki, hogy bizonyos migránsokat segítő civilek mögött az észak-afrikai embercsempész-szervezetek pénze áll. Hangsúlyozta, hogy szerinte bizonyos segítő szervezetek a migránsok tömeges Olasz­országba szállításával „destabilizálni akarják az itáliai gazdaságot”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!