Hírek

2017.04.03. 08:21

Koleszterinritkító

Címkék#Hírkereső

Minden második ember halála a koleszterin rovására írható. Most talán reményt hoz egy új módszer.

MW Központi Szerkesztőség

Óriási előrelépés a magas koleszterinszint miatt szenvedő betegek gyógyításában az új injekció, amit elég kéthetente vagy havonta beadni, és így rendkívül hatékonyan csökkenthető a kóros érték.

Az új módszerrel kiváltható a napi gyógyszerszedés, és azokon is segíthet, akiknél más hatóanyagokkal nem sikerült elérni a koleszterinszint csökkenését.

A klinikai vizsgálat eredményeiről az Amerikai Kardiológiai Kollégium 2017. évi kongresszusán beszéltek először. Tóth Kálmán, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke, a kutatás magyar fővizsgálója szerint ez egy mérföldkő, amely jelentősen átalakíthatja a koleszterinszint csökkentésére alkalmazott terápiákat. A minden eddiginél nagyobb betegszámmal és ráadásul igen nagy kockázatú betegek bevonásával – olyanokéval, akik infarktuson vagy stroke-on estek át – végzett úgynevezett Fourier-vizsgálat igazolta az előzetes várakozásokat: áttörést hozott a szív- és érrendszeri betegek kezelésében.

Merkely Béla, az Európai Kardiológiai Társaság alelnöke elmondta, az új terápia nemcsak rendkívül hatékony, de minimális a mellékhatása is. Ráadásul olyan betegeknek is beválik, akiknek eddig nem volt alkalmas hatóanyag. A betegek egy része nem tudja a hagyományos terápiát kellő dózisban befogadni, illetve nem tud sztatint (koleszterincsökkentő) szedni, ami miatt nagy kockázatnak van kitéve. Ez a terápia nálunk is alkalmazható, így akár 50-60 százalékos javulást lehet elérni.

Magyarországon ma minden második ember halálát szív- és érrendszeri betegség okozza, amelynek hátterében egyik legfontosabb rizikófaktorként
a magas koleszterinszint húzódik. Ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és azt a szervezet nem képes lebontani, akkor az artériák falán rakódik le. Ezek a lerakódások idővel egyre jobban leszűkítik az erek keresztmetszetét és csökkentik az érfal rugalmasságát. Emiatt az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, így a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat.

Végzetes esetben az ér el is záródhat, ami sejt- és szövetelhaláshoz vezet. Az okozott probléma jellege attól függ, hogy milyen fokú érszűkület alakul ki és mely eret (ereket) érinti, így szívinfarktus, szélütés (stroke) és végtagi érszűkület, végtagvesztés és végeredményben halál lehet a következménye.

Van egy jó változata is, a HDL

Az LDL mellett van egy másik, egy úgynevezett „jó koleszterin” is, ez a HDL-koleszterin. Ez képes az érfalra már lerakódott koleszterint visszaszállítani a májba, ott pedig lebomlik. A HDL normál esetben a szervezetben található koleszterin 20-30 százalékát teszi ki. Alacsony szintje esetén nő a szívinfarktus, érelmeszesedés és az agyvérzés kockázata. A nők körében jellegzetesen gyakoribb a HDL emelkedett szintje. A férfiak­ mintegy egyharmadánál, míg a nőknek csak egyötödénél fordul elő alacsony HDL-szint.

A koleszterin szempontjából is fontos cukorszintünket rendszeresen ellenőriztetni. A táplálkozásra is érdemes ügyelni: telített zsírsavak helyett inkább fogyasszunk egészséges és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó termékeket, amelyek növelik a „jó koleszterin” szintjét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!