Hírek

2017.04.03. 08:14

Tudom, mire vállalkoztam

Címkék#Hírkereső

Dörner György már második ciklusát tölti az Újszínház élén, bemutatói sorozatával új arculatot adott a színháznak.

Tarnóczy Orsolya

Régen feledésbe merült magyar szerzők műveit vette elő, többek mellett Jókai Mór, Wass Albert, Móricz Zsigmond alkotásait. Mindig is hitt abban, hogy az általa képviselt szellemiségnek létjogosultsága van a fővárosi színházi palettán, amit szerinte a fokozatosan erősödő nézőszámok is igazolnak. Egyre több kortárs darabot játszanak, néhány hónap múlva Nagy Feró életét dolgozzák fel.

– Néhány hete, március 15-én vehette át magas nívójú munkájáért a Magyarország Kiváló Művésze díjat. Számított rá?
– Amikor az ember fejben végigpörgeti a pályafutását, akkor eszébe jutnak azok a sikeres szerepek, amelyekért érdemes ezen az úton járnia. Kerényi Imre kért fel, hogy játsszam el Géza fejedelmet Szabó Magda Az a szép, fényes nap című előadásában, Szerb Antal Ex című vígjátékában Koncz Gábortól vettem át Saint-Germain figuráját, Helyey Lászlótól pedig megörököltem Mátyás karakterét az Országjáró Mátyás király históriás játékban. Ezek mind kitűnő feladatok. Ilyenkor egy színész bízik abban, hogy a sikert a környezete is észre fogja venni. Tulajdonképpen ez történt most.
– 2011-ben nevezték ki
az Újszínház élére, amit akkor komoly tiltakozáshullám kísért. Ilyen hangulatban
nehéz volt beindítania a teátrumot?
– Gondolhatja, hogy nem volt könnyű. Egyébként tisztában voltam vele, mire vállalkozom. Hittem abban, hogy a főváros szomjazik egy olyan helyre, ahol a feledésbe merült magyar szerzők művei kerülnek terítékre. Gondolok itt Páskándi Géza, Gyurkovics Tibor, Csurka István alko­tá­saira, de említhetném Szerb Antalt, Wass Albertet is. A nézettség pedig engem igazol, a számok egyre jobbak. A közönség már nem fél az Újszínháztól, sokan rájöttek, hogy nem a hétfejű sárkány dolgozik itt, hanem színészek, büfések, fodrászok és jegyszedő nénik, mint ahogy máshol is. Mind a mai napig nem értem egyébként, hogy a kollégáim miért fordultak ellenem. Elhittek egy óriási hazugsághalmazt, amivel megvádoltak. Mára teljesen immunissá váltam, nem foglalkozom a támadásokkal. Tudja, ez olyan, mint amikor az ember kap egy oltást a sebfertőzésre. Én is be vagyok oltva a kritikák ellen.
– Ön szerint mi a színház
feladata?
– A történelmi tudásunk ­hiányosságainak befoltozása.­ Az oktatás feladatát persze nem tudja átvenni, de a saját eszközeivel, az írók művein­ keresztül tud tenni a tudatlanság ellen.
– Mitől függ, hogy éppen
milyen művet vesznek elő?
– Tőlem. Szeretek kutatni a ritka művek után. Jókai Mór például óriási meglepetést okozott nekem A bolondok grófjával, amit korábban nem ismertem. Első olvasásra tudtam, hogy nálunk kötelező darab lesz. A múlt évadban ezért műsorra is tűztük. Erős karakterek vannak benne, tele bolond, abszurd jelenettel. Mindenki megtalálhatja benne a maga üzenetét.
– Kortárs szerzőkben is gondolkozik?
– Hogyne! Fazekas István Béres című, műsoron szereplő darabja is friss. Hamarosan jön Csiszár Imrével a Megszámláltatott fák című előadás. Néhány hónap múlva Nagy Feró életét dolgozzuk fel, Bozsogi János rendezi színházunkban a Beatrice című musicalt. A nézők a zenekar életén keresztül érdekes korrajzot ismerhetnek meg. Egyébként minden előadással kapcsolatban az foglalkoztat, hogy a közönségnek olyan élményt tudjunk nyújtani, amit máshol nem kap. Ha egy előadás után a néző jobb emberré válik, akkor már szinte el is értük a törekvésünket.
– Ha jól tudom, rendezni is fog. Mit is?
– A Zserbótangót  Esztergályos Cecília, Tordai Teri és Bordán Irén főszereplésével, amelyhez a zenét már meg is írtam. Nagyon sokan rágták a fülemet, hogy rendezzek. De jobban szeretek játszani.
– Új rendezőket is hív a színházhoz?
– Gaál Ildikó filmrendező, aki korábban a Kreutzer-szonátát, majd a Csongor és Tündét vitte színpadra, ismét komoly feladatot kap tőlem, de hogy pontosan mit, azt még nem akarom elárulni.
– Mennyire nehéz a színházi feladatait összeegyeztetni
az igazgatóival?
– Igyekszem úgy beosztani a dolgaimat, hogy ne kelljen versenyt futnom az idővel. Persze a próbaidőszak nagyobb fejtörést okoz, de ebben az évadban csak egy új szerepet vállalok el.
– A filmezés nem hiányzik
önnek?
– Iszonyatosan. De azt látom, hogy mindenhol és minden filmben ugyanazok a színészek forgatnak.
– Szinkronizál még?
– Természetesen. Legutóbb Kurt Russellt szinkronizáltam egy sci-fiben.
– Eddy Murphynek szerette
kölcsönözni a hangját?
– Nagyon. Újdonság volt. Ráadásul olyan természetességgel tudtam káromkodni, hogy azon még magam is meglepődtem.
– Kanyarodjunk kicsit vissza a színházhoz. Egyértelmű volt, hogy újra indul az igazgatói
pozícióért? 
– Azt éreztem, hogy azt az építő munkát, amit elkezdtem, folytatnom kell. Az is érdekes, hogy a fővárosi színházak közül csupán csak az Újszínházra érkezett be tizenkét pályázat.
– Volt olyan a pályázók között, akin meglepődött?
– Maradjunk annyiban, hogy egyik ámulatból estem a másikba.
– Ezek után tud még bízni a kollégáiban?
– Kénytelen vagyok. „Bízzál Istenben, és tartsd szárazon
a puskaport” – mondta Oliver Cromwell. Én is így teszek.
– Honnan tudja, hogy ki a barát és ki az ellenség?
– Petőfi Sándor A nemzethez című versében ezt pontosan leírja: „Köztünk van a legnagyobb ellenség, / A cudar, az áruló testvérek!”
– Olvassa a napi híreket?
– Nem igazán. Ha rajtam múlna, mobilom sem lenne. Inkább rádiót hallgatok, Karc FM-et, Bartókot, Kossuthot, illetve Rock Rádiót.
– Azért tisztában van a világ eseményeivel.
– Hogyne! Európa útját egyébként nem látom túl fényesnek, teljesen elvesztette a talajt a lába alól. Kiszolgáltatta magát egy idegen világnak. Ez már nem az én Európám!
– Másnak képzelte?
– Más volt. Mondok egy példát: világéletemben nagyon szerettem Velencébe járni, imádtam a tenger hűsítő, sós fuvallatát. De amikor megjelent a kedvenc bőrdíszművesem helyén egy kínai kereskedő, akkor elkezdtem szomorkodni.
– Úgy érzi, Európa szép
lassan elveszíti az értékeit?
– Sajnos, de ez egy tudatos leépítési folyamat. Európát ma olyan vezetők irányítják, akik nem demokratikus választás útján kerültek oda, ahol most vannak. Személy szerint én nem választottam meg egyikőjüket sem. A demokrácia elvesztette jelentőségét, mint ahogy a szavaink is.
– Mire gondol?
– Ha valaki azt mondja: paraszt, akkor mindenki a pejoratív értelmére gondol, nem arra a földművesre, aki a javakat termeli. A szavaink mi magunk vagyunk, ha ezeket elveszítjük, akkor elveszünk mi is.
 –  Ön szerint miért ennyire megosztott a színészvilág?
– Ezt nem tudom.
– Milyen változásnak kell bekövetkeznie, hogy egymásra találjon a szakma?
– A tapasztalat azt mutatja, hogy ez sajnos nem fog megtörténni.
– Február végén rendezték meg immár negyedik alkalommal a Keresztény Színházi Fesztivált az Újszínházban. Az első esemény főleg Kerényi Imre mondatai miatt híresült el, de a valós értékeiről nem esett szó. Miért? 
– Mert nem az volt a fontos. Annak idején azért álmodtam meg a Keresztény Színházi Fesztivált, mert ez az esemény egyfajta szakralitás­garancia arra, hogy a nézők lelkéhez tudjunk szólni. A szeretet, a gondoskodás, az ősök tisztelete kell, hogy boldogságot szerezzen. Hiszem, hogy ha fokozottan erősítjük Magyar­ország keresztény mivoltát, akkor a hazugság, a rossz szándék, az anyagelvűség helyére a hit és a magyarságtudat erősödése lép.

Dörner György

1979-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Nagy reményekkel nézhetett a pálya elé: ő volt Platonov a legendás Horvai-féle vizsgaelőadásban, amelyet nem is évekig, hanem évtizedekig emlegettek a főiskolán. Legsikeresebb, legnépszerűbb alakítása Raymond Queneau Stílus­gyakorlatok című művében volt, az előadást Salamon Suba László rendezte. Ugyanabban az évben a Nemzeti Színház tagjaként kezdte meg pályafutását.

1982-ben a budapesti Katona József Színház alapító tagja, 1988-tól kezdvea Radnóti Miklós Színház társulatának a tagja volt. 1989-től szabadfoglalkozású művész. 2011 októberében Tarlós István főpolgármester kinevezte az Újszínház igazgatói posztjára, tavaly szeptemberben pedig ismét bizalmat kapott, így már második ciklusát töltheti az igazgatói székben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!