Hírek

2017.05.19. 20:35

Bővül a hazai sörpiac

Az időjárási kedvező alakulása esetén az idén akár 2-2,5 százalékkal is nőhet a vezető magyar sörgyárak által értékesített sör mennyisége, ami tavaly 6,7 millió hektoliter volt.

MW Központi Szerkesztőség

Ha az előrejelzéseknek megfelelően meleg, napos nyarunk lesz, akár 2–2,5 százalékkal is bővülhet a hazai sörpiac – mondta a Világgazdaságnak a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) igazgatója.

Schillinger Attila hangsúlyozta: a fesztiválok és a sportesemények mellett a gasztronómia is egyre inkább élénkíti a fogyasztást, itthon is egyre divatosabbak ugyanis a drágább, minőségi sörkülönlegességek. Az MSSZ első embere arra számít, hogy idén 10-12 százalékkal növekedve tovább erősödik a prémium és szuperprémium sörök kategóriája.

Schillinger felidézte: tavaly összesen 6,7 millió hektoliter sört értékesített a négy vezető magyar sörgyártó: a Borsodi, a Dreher, a Heineken és a Pécsi Sörfőzde.

A hazai sörfogyasztás egyébként 2015 óta 6 millió hektoliter körül alakul, az export azonban megugrott, az elmúlt két évben 40 százalékkal nőtt a legnagyobb hazai sörgyártók külföldi értékesítése. Ezzel a vezető gyártók hozzájárulása az államkasszához idén tovább nőtt. Az MSSZ-tagok tavaly 72,5 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe, ebből 42 milliárdot jövedéki adó formájában.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!