Hírek

2017.06.16. 22:38

A hónap végéig lehet pénzt mosni

A hónap végéig moshatják tisztára legálisan a szürkén és feketén szerzett jövedelmüket, akik nem szeretnének tovább félni az adóhatóságtól.

MW

Csupán két hetük maradt azoknak, akik az új rendszerben szeretnék tisztára mosni kétes eredetű megtakarításukat. Az év elejétől létező új adóamnesztia azonban keveseket érdekel – mondják azok a hitelintézetek, amelyek részt vesznek az akcióban. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapja szerint hét intézményhez fordulhatnak az érintettek: az OTP, az MKB, az Erste, az FHB, a Raiffeisen, az UniCredit és a Gránit Bank foglalkozik ilyen ügyekkel.

Kétféle módon érhető el most adóamnesztia. Az egyik az úgynevezett utólagos adófizetés, amelynek a lényege, hogy a bankokon keresztül anonim módon 10 százalékos személyi jövedelemadó és önellenőrzési pótlék megfizetésével kifehéredik a pénz.

A bankok fizetik be az adót és a pótlékot, de nem adnak ki információt a NAV-nak az ügyfélről, az ügyfél ezzel szemben kap egy igazolást arról, hogy legális forrásból származott a jövedelme. A másik módszer a kedvezményes részesedésvásárlás.

Ezzel a cél az átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű cégek transzparenssé tétele volt.

Az üzletrészek ily módon történő megszerzése adó- és illetékmentes. A bankoknál egyelőre inkább az első változatra van igény. Az FHB-nál is ezt választotta az érintett ügyfelek 80 százaléka.

Az MKB-nál és a Gránit Banknál pedig kizárólag az utólagos adófizetésre volt ügyféligény.

MW -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!