Hírek

2017.06.21. 23:01

Bukik a román kormányfő

Megszavazta a bukaresti parlament a szociálliberális koalíció bizalmatlansági indítványát szerdán, így Sorin Grindeanu miniszterelnöknek megszűnt a megbízatása, és Romániában új kormány alakul. A kabinet leváltásához 233 szavazatra volt szükség. A bizalmatlansági indítványt 241 törvényhozó támogatta. Tíz honatya ellene szavazott. Az RMDSZ nem vett részt a szavazáson.

Mediaworks-összeállítás

A szociálliberális PSD–ALDE kormánykoalíció pártjai azt a kormányt váltották le, amelyet idén januárban maguk választottak meg. A koalíció a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva a múlt héten megvonta a bizalmat Sorin Grindeanu miniszterelnöktől, ő azonban nem volt hajlandó lemondani. A szerdai, elvileg titkos szavazáson a szociálliberális koalíció kormánybuktatást támogató tagjai voksukat nyilvánosan felmutatták, rajtuk kívül a 17 tagú, nem magyar kisebbségi frakció tagjai szavaztak titkosan, anélkül, hogy egymással egyeztetett, közös álláspontra helyezkedtek volna. A jobbközép ellenzéki pártok részt vettek a vitán, de nem szavaztak. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakciója el sem foglalta helyét az ülésteremben.

A Sorin Grindeanut fél éve még lelkesen miniszterelnöknek jelölő szociálliberális kormánykoalíció pártjainak sikerült megbuktatni saját kormányfőjüket. Miniszterei már korábban látványosan kihátráltak mögüle, de Grindeanu eddig a kormánypártok nyomása ellenére sem volt hajlandó lemondani, és nyilvánosan szembement a szociáldemokraták vezetőjével, aki pártelnökként a kormányt is mozgatta a háttérből.

Elemzők szerint a mostani válság alapvetően az egyre inkább függetlenedő miniszterelnök és a totális befolyásához ragaszkodó pártelnök közötti szembenállásról szól. A múlt hét elején a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea jelezte Grindeanunak, hogy elveszítette a pártvezetés támogatását, és azt várják tőle, hogy adja be lemondását. Nyilvánosan azzal érveltek, hogy nem haladt megfelelő ütemben a kormányprogram megvalósítása, négyszáz beígért intézkedés kétharmadához hozzá sem kezdtek, emellett a pártelnök szerint több miniszter is panaszkodott neki az elmúlt hetekben Grin­deanu vezetői képességeinek hiányára.

Sorin Grindeanu szerint viszont hazug ürüggyel próbálták eltávolítani. Szerinte a kormánya első féléves céljainak a 90 százalékát teljesítette, miközben a gazdasági növekedés az első negyedévben 5,7 százalékos, az infláció pedig csak 0,4 százalékos volt. Az ellenkezés láttán a szociáldemokrata pártvezetés oldaláról megindult a totális nyomásgyakorlás, a végrehajtó bizottság – a kormányfő szerint szabálytalanul – elvette Grindeanu párttagságát, miközben egyetlen miniszter maradt a kormányban, a többi 25 beadta a lemondását.

Mediaworks-összeállítás -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!