Hírek

2017.06.12. 08:17

Meghekkelhető a szívritmus-szabályozó?

Címkék#Hírkereső

Négy gyártó beültethető szívritmus-szabályozóit, hordozható és otthoni mérő­műszereit vizsgálta a White­Scope biztonságkutató cég.

MW Központi Szerkesztőség

A pacemakerek kódjában több mint 8000 sérülékenységet találtak, ez pedig a mostani gigászi kibertámadások fényében komoly aggodalomra ad okot.
Különféle gyengeségekre mutattak rá a fájlok titkosításában, illetve a titkosítatlan betegadatok tárolásában.


A fő problémát a külső gyártású (third party) komponensek és szoftverek jelentették, melyet az eredeti beszállítótól eltérő vállalatok szállítanak.
A bennük feltárt sérülékenységet ugyanis legtöbbször nem „foltozza be” a beszállító.


Az implantátumok eltávolítható adattárolóinak fájlrendszeréhez szintén könnyedén hozzáférhetnek a hackerek, állítja a WhiteScope. A tanulmány arra is felhívja a figyelmet: komoly kihívás a pace­makerek biztonságának szavatolása.


Főleg annak fényében, hogy a május 12-én indult Wanna­Cry zsarolóvírusos támadáshullámban amerikai kórházak orvosi műszereit is sikeresen megfertőzték, ahogy a brit egészségügyi rendszert is térdre kényszerítették a kiberbűnözők.

2013-ban az amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) hívta fel a figyelmet az internetre csatlakoztatható orvosi műszerekben található biztonsági résekre.


Egy évvel korábban pedig az azóta elhunyt új-zélandi hacker, Barnaby Jack mutatta be, hogyan lehet meghekkelni egy pacemakert és halálos áramütést okozni a felhasználónak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!