Hírek

2017.06.14. 09:33

Nyomoz az adóhatóság

Címkék#Hírkereső

Továbbra sem árulja el a Vona Gábor vezette Jobbik, mennyit költött a korrupcióellenes plakátkampányra és honnan szereztek erre pénzt.

MW Központi Szerkesztőség

Miután több politikusuk is ellentmondó számokat közölt a plakátkampány adatairól, tegnap a honlapjukon nyilvánosságra hozták, hogy áprilisban és májusban mintegy 2500 óriásplakáton és egyéb hirdetőfelületen közölték, hogy szerintük mennyire korruptak a kormánypártok. Közben az adóhatóság nyomozást folytat az ügyben.

A NAV feltételezi, az érintett cégek az adóbevallási vagy adófizetési kötelezettségnek csak részben tettek eleget, azaz költségvetési csalást követhettek el. A kihelyezett plakátok száma ugyanis sokkal nagyobb a bevallottnál, legalábbis ilyen információk jutottak a NAV tudomására. A plakátok valós és a Jobbik által bevallott száma közötti lényeges eltérés, valamint a kampány finanszírozásának átláthatatlansága nemcsak a költségvetési csalás, hanem a tiltott kampány-, illetve pártfinanszírozás gyanúját is fölveti. Lapinformációk szerint a Jobbik kampányának költsége elérheti a 2,5 milliárd forintot is, miközben a párt éves költségvetési támogatása 476 millió forint.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke azt hangoztatta, a Jobbik korrupcióellenes plakátkampánya a korrupció melegágya. A politikus napnál világosabbnak nevezte, hogy ezt Simicska Lajos nagyvállalkozó fizette – akinek „plakáthelyein kampányolnak” –, és ezért nyilván kért valamit cserébe. „Na, ezt hívják korrupciónak” – mondta. Hozzátette: a Jobbik hazudott a plakátok számáról, arról, hogy kivel működnek együtt a kihelyezésükben és az árról is.


A Népszava tegnap azt írta: úgy tudja, a NAV egyelőre nem talált olyan számlát a Jobbiknál, amely azt bizonyítaná, hogy a párt fizetett a korrupcióellenes plakátok kihelyezéséért. A lap szerint azért különös, hogy az adóhivatal munkatársai nem találtak fizetésre utaló számlát, mert május elején az ATV-ben Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő konkrét számokról beszélt, azaz áprilisban 2468, míg májusban 2340 plakátot helyeztek ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!