Hírek

2017.06.29. 08:37

Segített a béremelés

Címkék#Hírkereső

Az egy évvel ezelőtt munkaerőhiányban szenvedő feldolgozószektor magához tért, és több tízezer embert sikerült felvennie. Az emelkedő fizetéseknek köszönhetően minden szakmunkáságazat felszívó erővel bír. A jövő évi költségvetésből már 142 milliárd forintot különítettek el béremelésre.

MW Központi Szerkesztőség

A feldolgozóiparban a tavaly január és május közötti időszakhoz képest az idei évben mintegy 60 ezerrel nőtt a munkavállalók száma – áll a KSH legújabb felméréseiben. Köszönhető mindez annak, hogy ebben a szektorban jelentősen, mintegy 30 ezer forinttal emelkedtek a bruttó fizetések.

Az előző évek átlagos 5-10 ezer forintos bruttó növekedéséhez képest mindez kiemelkedőnek tekinthető. Az ipari szektorban 1,3 millióan, a szolgáltatásban pedig 2,8 millióan dolgoznak. Bizonyos ágazatokban, az építőiparban vagy a kereskedelemben, ahol nem volt jelentős béremelés, a munkavállalók száma a tavalyival megegyezik.

A kormány azt szeretné elérni, hogy egyre bátrabban tervezhessenek azok a családok, amelyek mindenekelőtt munkával szeretnének előrejutni az életben – jelentette ki kedden a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. Dömötör Csaba elmondta: az Országgyűlés többsége megerősítette ezt a szándékot, ezért a jövő évben folytatódhatnak a béremelési programok, bővülhetnek a családi adókedvezmények, és tovább erősödhet Magyarország biztonsága, amihez az erősödő gazdaság jelenti a stabil hátteret. Kiemelte: 2010 óta a közszférában foglalkoztatott mintegy 700 ezer munkavállalóból 556 ezer embernél valósul vagy valósult meg jelentős, érdemi béremelés. Összességében a jövő évi költségvetésben 142 milliárd forint többletbérkia­dással számolnak.


Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára a Magyar Időknek elmondta, hogy egyre több helyen nő meg a munkaerő iránti igény, a jövőben is szükség lenne jól képzett szakemberekre is. Ugyanakkor felidézte: évi 40-50 ezer fővel csökken a potenciális munkavállalók száma. Szerinte ahhoz, hogy ez a szám csökkenni tudjon, a vállalkozói oldalnak a termelésben magasabb szintre kell lépnie. Fejleszteniük kellene a gépparkjukat, hogy többet tudjanak gyártani, ami kevesebb munkaerőt igényel. Ehhez európai uniós pénzek állnak rendelkezésre, amelyekből 2022-ig tudják megvalósítani a fejlesztéseiket.

Budapesten alig van közmunkás

Az áprilisi adatok szerint az év eleji 200 ezer főhöz képest jelentősen, 174 ezer főre csökkent a közfoglalkoztatottak száma – áll a Belügyminisztérium legújabb jelentésében. Az álláskeresők közül a közfoglalkoztatottak száma Békés megyében volt a legmagasabb, csaknem 50 százalék.

A legalacsonyabb értéket Budapesten mérték, 8,4 százalékot. A kormány további célja, hogy a közfoglalkoztatottak számát az átlagos 200 ezer főről 50 ezer főre csökkentse.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!