Hírek

2017.06.16. 08:40

Új eljárás indul a röszkei Ahmed H. ügyében

Címkék#Hírkereső

Hatályon kívül helyezték az elsőfokú döntést, és új eljárást folytatnak le a terrorizmus vádjával és határzár tiltott átlépése miatt a tíz év fegyházbüntetésre ítélt Ahmed H. szír férfi ügyében.

MW Központi Szerkesztőség

A Szegedi Ítélőtábla elrendelte, hogy az ügyet az elsőfokú bíróság más tanácsa tárgyalja. Az ítélőtábla megállapította: az elsőfokú bíróság olyan bizonyítékok értékeléséről nem adott számot, amelyek jelentős kihatással lehetnek az ügyre. A szír férfi előzetes letartóztatásban marad.


A vádlott 2015 szeptemberében Röszkén kövekkel, betondarabokkal dobálta a rendőröket, és megafonból irányította a tömeget. „Ha tíz percen belül nem jön tolmács, bedöntjük a kordont és megtámadjuk a rendőröket.” Azt követelte, hogy nyissák ki a kapukat és engedjék be a migránsokat.
A 39 éves szír férfit 2016 novemberében Győrben fogták el, az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék tényként állapította meg, hogy három alkalommal valamilyen tárgyat dobott a rendőrök felé, de nem egyértelmű, hogy bárki megsérült-e emiatt és az sem, hogy követ dobott-e, vagy valami mást.


A másodfokú tárgyaláson a vádlottat Bárándy Péter, a­ Medgyessy-kormány volt igazságügy-minisztere védte. Beszédében hangsúlyozta: „Nincs olyan megállapítás az elsőfokú ítéletben, hogy a vádlott vezette a csapatot.”

Álláspontja szerint az elsőfokú döntés megalapozatlan, az ítélet hiányos tényállást tartalmaz és iratellenesség hibája is fennáll. Hozzátette: a hivatalos személy elleni erőszak bizonyos szintjét nem vitatják.


A tárgyalás során szünetet rendeltek el, mert a vádlott lábbilincse túl szoros volt és „nagyon meleg is volt”. A szír férfi az utolsó szó jogán egyebek mellett arról beszélt: elutasítja a vádakat. Azt mondta, bízik a bíróságban, amelytől egyet kér: lelkiismeretük és a tények alapján döntsenek, hogy vissza tudjon menni a gyerekeihez, a családjához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!