Hírek

2017.06.16. 22:42

Újra szavazhatnak: marad a korrupció, vagy megtiltják

Politikai lavinát indított el a Jobbik korrupcióellenes plakátjainak zűrös háttere. Vona Gábor továbbra sem árul el semmit a Jobbik finanszírozójáról.

Mediaworks-összeállítás

A Fidesz szerint ha a szocialisták valóban tiszta és egyenlő kampányt akartak volna, megszavazták volna a plakáttörvényt, így azonban látható, a teljes ellenzék a korrupció oldalára állt.

A nagyobbik kormánypárt arra reagált, hogy Molnár Gyula MSZP-elnök és Tóth Bertalan frakcióvezető azt közölte: az MSZP a tiszta és egyenlő kampányért törvényjavaslatot nyújt be, amelyben kezdeményezik, szűnjön meg a közpénzből kampányolás kampányidőszakban és azon kívül is. A Fidesz szerint az MSZP „ismét összejátszott” a Jobbikkal, és „fedezi a Jobbik–Simicska-korrupciót” – írták.

Az úgynevezett plakáttörvényt azt követően nyújtotta be a kormánypárt, hogy kiderült, a Jobbik nem tud elszámolni az általa kihelyezett korrupcióellenes plakátok számával, és azzal sem, hogy miből finanszírozták a milliárdosra becsült költségeket.

Az ügyben már az adóhatóság is vizsgálódik, pénteken iratokat, szerződéseket foglaltak le.

A plakáttörvény lényege: választási kampányidőszakon kívül tilos a plakátok kihelyezése mind a pártoknak, mind a kormánynak. Ez megakadályozná a burkolt pártfinanszírozást, vagyis a korrupciót – indokolták. Németh Szilárd Fidesz-alelnök a napnál világosabbnak nevezte, hogy a Jobbik kampányát Simicska Lajos milliárdos fizette – akinek „plakáthelyein kampányolnak” –, és ezért nyilván kért valamit cserébe. „Na, ezt hívják korrupciónak” – mondta. A plakáttörvényhez kétharmados többség kellett volna, de az ellenzék szerdán nem szavazta meg.

Hollik István (KDNP) pénteken azt mondta: továbbra is választ vár a Jobbik elnökétől, mibe került a korrupcióellenes plakátkampányuk, hol vannak az erről szóló számlák és mekkora támogatást kaptak Simicska Lajostól, mert   áfacsalás gyanúja merül fel.

Az ügyben csütörtökön Vona Gábort is megkérdezték az újságírók Gyöngyösön, de a pártelnök erről továbbra sem nyilatkozott.

Rendkívüli parlamenti ülés

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője elmondta: felhatalmazást kapott pártjától, hogy kezdeményezze a rendkívüli parlamenti ülés összehívását a plakáttörvénnyel kapcsolatban. Felidézte, Áder János államfő megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a burkolt pártfinanszírozás megakadályozását és az átlátható kampányfinanszírozás biztosítását célzó törvényt. A képviselőknek 60 napjuk van a válaszra.

Mediaworks-összeállítás -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!