tiszatenyő

2017.07.11. 12:16

Balesetből ítélet született: nem dolgozhattak volna ketten a gépen

Maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek jogerős ítéletével a Szolnoki Járásbíróság és 216 ezer forint pénzbüntetésre ítélt egy tiszate­nyőit.

Czakó Nóra

A férfi az általa 2014. június 3-án tartott munkavédelmi oktatás során nem ismertette a közhasznú munkavégzés céljából beszerzett földtéglaverő­ gép használatára vonat­kozó szakmai szabályokat, ami ­súlyos balesethez vezetett.

2014. június 16-án délután a földtéglaverő gépnél egy helyett két munkás dolgozott, így mindketten megszegték a gép használati utasításában rögzített foglalkozási szabályokat, noha erről a szükséges oktatás hiányában egyikük sem tudott. Este hét óra körül egyikük a gép egyik alkatrészét nagy erővel társa bal kezére csukta, aki olyan súlyos kézsérülést szenvedett, hogy két ujjának utolsó ujjpercét amputálni kellett.

A bíróság jogerős ítélete indokolásában rámutatott, hogy a földtéglagyártó gép használati utasítása szerint a gépet kizárólag egy ember kezel­heti, a létszámot tilos növelni.

A vádlottnak feladatköri leírásban rögzített feladata volt a munkavédelmi oktatás megtartása, melynek során a hatályos jogszabályok szerint a földtéglaverő gép használatára vonatkozó szakmai szabályokat is ismertetnie kellett volna. A bírósági jogerős ítélete szerint ennek elmaradása vezetett a maradandó fogyatékosságot eredményező baleset bekövetkezéséhez.

Az ítélet jogerős – tájékoztatta szerkesztőségünket a Szolnoki Törvényszék sajtóosztálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!