Kék hírek

2008.08.28. 15:12

Halálos repülés: videón a motoros gép roncsai!

Tragikus baleset történt Szolnokon néhány perccel ezelőtt. Egy sárkányrepülő a Thököly úton lévő, használaton kívüli laktanya egyik hangárjára zuhant. Ketten a helyszínen azonnal életüket vesztették.

Gelei József

— A kollégáim a helyszínre mentek, bővebbet csak akkor tudok mondani, ha visszajeleztek nekem — Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivője.

— 14:55-kor indultak el menteni a szolnoki tűzoltók. Az első szer hat fővel, egy műszaki és egy magasból mentő autó vonult ki a helyszínre —
tudtuk meg a katasztrófavédelem ügyeletesétől.

— Délután három óra után kevéssel egy állampolgári bejelentés érkezett az ügyeletünkre, miszerint egy sárkányrepülő zuhant le a Thököly úton — árulta el Veres Éva, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. — A balesetben a gépen utazó férfi és nő a helyszínen életét vesztette. Az ügy körülményeit a Nemzeti Légügyi Hatóság és a Megyei Rendőr-főkapitányság közösen vizsgálja majd.

- Jelenleg zajlik a helyszínelés. Mivel honvédségi területre zuhant a sárkányrepülő, természetesen a HM szakértői, valamint a légügyi hatóság helyszínelői is átvizsgálják a baleset helyszínét - felelte érdeklődésünkre Veres Éva.

Sárkányrepülő-balesetek Magyarországon

2006. március 19. - Tápiószecső határában kényszerleszállást hajtott végre egy sárkányrepülő a település határában levő horgásztó jegén A kér utas könnyű sérüléseket szenvedett.

2006. július 29. - Kapolcs térségében lezuhant egy motoros sárkányrepülő. A repülő vezetője és utasa a helyszínen életét vesztette.

2008.07.27. - Nem sokkal a felszállás után földnek csapódott egy sárkányrepülő Tiszaalpárnál, a pilóta túlélte a balesetet.

Legfrissebb információink szerint a motoros sárkányrepülő vezetője egy középkorú szolnoki férfi, aki naponta a 32-es főút melletti területről indult repülésére.

A szakértő véleménye

 — Amennyiben ketten zuhantak le a sárkányrepülővel, abban az esetben a jármű vezetőjének legalább sportoktatónak kellett lennie — nyilatkozott honlapunknak a tragédiát követő percekben Gyarmati István, a szolnoki Helios Sportegyesület elnöke. Elmondta, hogy a hazai szabályzatok szerint egy újoncnak egy sportoktatóval kettesben legalább 10-12 órát kell repülnie, hogy elsajátítsa a technikát. Ezt követően kap jogosítványt arra, hogy egyedül is felszállhasson. Amennyiben 50 órát meghaladó időt már egyszemélyben is repül, úgy engedélyt kaphat az oktatásra is.

Gyarmati István elmondta, hogy a sportpilótáknak a saját szakosztályuk, míg az úgynevezett kereskedelmi — „civil” — sárkányrepülőknek a légiközlekedési hatóság adhat engedélyt a felszállásra. Ez utóbbi határozza meg egyébként mindkét esetben a lehetséges repülési helyzeteket is. [caption id="" align="alignright" width="278"] Tragikus repülés Szolnok felett
[/caption]A szolnoki Helios Sportegyesület elnöke hangsúlyozta, hogy a mostani szerencsétlen balesetben az is közrejátszhat, hogy a honvédség „elvette a lehetőséget” a szolnoki sportrepülőktől, ez esetben az elhunyt sárkányozóktól, hogy a szandai repülőtéren szállhassanak fel.

Kőtelek polgármestere, aki honlapunktól értesült a balesetről, a napokban maga is beült a szerencsétlenül járt fiatalember mögé. — Én voltam az első, aki a falunapon beült a sárkányrepülőbe, külön kértem, hogy egy kicsit figurázzunk a géppel — mondta el érdeklődésünkre dr. Böhmer Péter. A polgármester egyátalán nem érzett veszélyt, úgy gondolja, hogy nem volt felelőtlen a pilóta. — Senkitől nem hallottam rosszat, utánam pedig még legalább negyvenen kipróbálták a sárkányrepülőzést — tette hozzá Kőtelek polgármestere, aki nem tagadja, megdöbbent a hír hallatán.

2006. július 29. - Kapolcs térségében lezuhant egy motoros sárkányrepülő. A repülő vezetője és utasa a helyszínen életét vesztette.

2008.07.27. - Nem sokkal a felszállás után földnek csapódott egy sárkányrepülő Tiszaalpárnál, a pilóta túlélte a balesetet. Tragikus repülés Szolnok felett -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!