Kék hírek

2008.10.14. 14:49

Egy férfit a vonaton vertek meg, mást rollerrel ütlegeltek

Négy rablás, négy helyszín, négy egymástól független csapat. A közös bennünk, hogy mindannyiukat a közelmúltban kapcsolták le a Szolnoki Rendőrkapitányság nyomozói. Módszerük általában kíméletlen volt, egy férfit egy vonaton vertek meg, egy idős embert pedig rollerrel ütlegeltek.

Németh Gergő

A sikeres nyomozások részleteiről Bajári Attila alezredes, a Szolnoki Rendőrkapitányság kinevezett vezetője, valamint Szabó László százados, életvédelmi alosztályvezető számolt be.

A Kőrösi úton erősítik a rendőri jelenlétet

— Kell a folyamatos rendőri jelenlét a Kőrösi útra, ezt az utóbbi időkben elszaporodott, többnyire idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények is jelzik — fogalmazott Bajári Attila alezredes. — Főleg napközben, a délutáni órákban van szükség a fokozatos rendőri jelenlétre a térségben, aminek hatására remélhetőleg lecsökkennek a hasonló esetek.

— Az elmúlt hetekben jónéhány közterületen elkövetett rablás történt, ami irritálja a közvéleményt — kezdte Bajári Attila. — Sajnos ezek a rablások fiatal és gyermekkorú elkövetők számlájára irhatók. Az utóbbi évek tapasztalata azt mutatja, hogy egyre fiatalabbak lépnek a bűnözés útjára.
Szabó László a négy sikeres nyomozás részleteiről számolt be.
Az első eset még június 8-ra nyúlik vissza. Egy ukrán férfi a fővárosból, munkahelyéről hazafelé tartva a Tisza expresszen két vele szemben helyet foglaló férfival összeismerkedett, majd étellel, itallal kínálta őket. Később elaludt, majd arra ébredt, hogy a hirtelen jött cimborák a pénzét követlik. Mivel ennek nem tett eleget, egyikük nekiesett, ütötte-vágta a fejét, majd a társa is beszállt az ütlegelésbe. Ezután magukhoz vették a sértett nadrágjában talált pénzt és Szolnokon leszálltak a szerelvényről.
Az ütlegelt férfi egy időre elveszítette eszméletét, a vonaton szolgálatot teljesítő rendőr talált rá. A hónapokig tartó nyomozás meghozta eredményét. A bűncseleknény elkövetésével két bojti lakost gyanusítottak, akiket a biharkeresztesi vasútállomáson kapcsoltak le és vettek őrizetbe a szolnoki rendőrök.

Szeptember 26-án hajnalban két, a szolnoki vasútállomáson várakozóba kötött bele egy háromfős társaság. Előbb cigarettát és pénzt kunyeráltak tőlük, majd amikor ez nem vezetett sikerre megfenyegették őket. Egyikük nyakából kitépték láncát, a másik ujjáról lehúzták gyűrűjét, közben egyikük zsebéből a telefont is magukhoz vették és távoztak. A jó személyleírásnak köszönhetően a közelben a rendőrök elfogták és előállították a csapatot csoportosan elkövetett rablás miatt. Közöttük volt két gyermekkorú és egy fiatalkorú is. A két gyermekkorút tanuként hallgatták ki a rendőrök, életkoruk kizárja büntethetőségüket.
Október elsején a Széchenyi lakótelepen két ismeretlen támadott meg két lakótelepi lakost. Az egyik sértett fiút leszólították, majd pillangókéssel kényszerítették értékeinek átadására. Közben átkutatták ruháját és övtáskájából pénzt és mobilját magukhoz véve elmenekültek. A fiú elmondása szerint már ekkor a következő áldozat becserkészésén gondolkoztak.

Alig kétszáz méterrel távolabb egy idős hölgyre csaptak le. A válláról akarták letépni táskáját, azonban a sértett ellenállt. Ekkor a hölgyet a földre rántották, majd letépték zsákmányukat és a benne lévő értékekkel együtt kereket oldottak. Az elkövetők egy óra múlva már rendőrkézen voltak. Egyikük azzal vált gyanússá, hogy menekülni kezdett, amikor meglátta az egyenruhásokat. A két fiatalkorú helybéli lakos előzetes letartóztatásban van, büntetett előéletűek, egyikük ellen jelenleg is eljárás folyik a kapitányságon.

Végül Szabó László egy friss esetről is beszámolt. Október 10-én a Kőrösi úton délután egy 83 éves kerékpárral közlekedő bácsit állt körbe három gyermek és egy fiatalkorú. Arra kérték, adjon nekik pénzt csokira. A bácsi nem adott, erre ráncigálni kezdték a kerékpárját, valamint a náluk lévő rollerrel ütlegelték. A bácsi erre elengedte a kerékpárt, mire a fiatalok elhúzták tőle. A férfi elkeseredésében az ütlegelésére használt rollert ragadta meg és egy közeli kerítésen átdobta. A fiatalok erre a roller után eredtek, így a bácsitól nem vittek el semmit. A 83 éves férfi viszont az ütlegelés hatására nyolc napon belül gyógyuló sérülésket szenvedett. A banda hétfőn már a rendőrség vendégszeretetét „élvezhette”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!