Kék hírek

2009.02.11. 18:14

Kezét törték, csak egy nap múlva tudott kimászni az ablakon

Majd egy napon át volt saját háza foglya az a jánoshidai 77 éves idős ember, akitől támadói összesen háromezer forintot tudtak elrabolni. A rablók elverték, kezét törték a szerencsétlen bácsinak.

Banka Csaba

Jánoshida egy kis utcájának házban, egyedül élő bácsira törtek rá ismeretlenek még hétfő éjszaka. A megyei rendőr főkapitányságtól kapott információ szerint a ház ajtajának üvegét betörve jutottak be és törtek rá az idős emberre támadói. Átkutatták a házát, pénzt követeltek és ütötték verték, ahol érték.

Szigor és akár önkormányzati rendőrség

Amíg a büntető törvénykönyvben nem szigorítják a bűncselekmények szankcióit, azok nem lesznek elég elrettentől, és amíg nem lesz megfelelő eszköz a rendőrök kezében, addig nehezen képzelhető el változás a közbiztonságban — mutatott rá határozottan Eszes Béla, Jánoshida polgármestere az eset kapcsán. Ráadásul azt sem tartaná elképzelhetetlennek, hogy az önkormányzatok kezébe adnák a lehetőségeket, a helyi közbiztonság megteremtésére, települési rendőrök alkalmazására.

— Biztos vagyok abban, hogy helyi szinten mindenhol lenne támogatása annak, hogy az önkormányzatok — az állami keretek mellett — saját forrásaikból is áldozzanak a helyi rendőrök alkalmazására — fogalmazott a településvezető.Háromezer forint. Mindössze ennyit sikerült zsákmányolniuk a bűnözőknek, amit megkaparintva otthagyták áldozatukat és rázárták saját háza ajtaját.

— Először még azt sem akarta megengedni a bácsi, hogy orvost hívjunk hozzá — mondta a szomszédságban egy férfi. — Ahogy elmesélte nekünk kedd délutánra tudta felhúzni redőnyét, majd kimászott az ablakon, azután szólt, hogy be kellene szegezni a kitört üveg helyét. Elmondta, hogy hallotta másnap reggel, amikor öt órakor elmentem dolgozni, de szólni, kiáltani nem tudott.

— Valószínűleg kedd délutánra tudta úgy összeszedni magát, hogy már tudott mozogni. Szerintem csak a szerencsén múlt, hogy maradt annyi ereje, hogy ki tudott mászni az ablakon — tette hozzá egy közelben lakó hölgy.

Mint kiderül, a jászberényi Szent Erzsébet Kórházba súlyos sérülésekkel került idős ember alkarja törött el, és rengeteg zúzódást találtak rajta. A sértettet kórházba felvevő ügyeletes orvos elmondása szerint a körülményeknek megfelelő az állapota, sérülései súlyosak, de nem életveszélyesek.

— Kedveseim, aranyosak, hogy érdeklődnek, de örülök, hogy élek, nem szeretném felidézni a történteket — mondta az idős ember érdeklődésünkre betegágyában szerdán délután, amikor a kórházban felkerestük.

A jánoshidai háza környékén élőktől megtudjuk, aktív éveiben sofőrként dolgozott a bácsi, de már jó néhány éve tölti megérdemelt nyugdíjas éveit. Régimódi ember, akivel mindig el lehetett beszélgetni.

— Át szoktam járni hozzá néha-néha — meséli az onnan nem messze lakó Varga Tibor. — Szörnyű ami vele történt. Remélem mielőbb felgyógyul.

— Szerintem azért merik ezt megcsinálni, mert nincs erő a rendőrség kezében, kevés az eszközük, amivel megfékezhetnék a rabló tolvajokat — mondja egy másik hölgy a környékről.

— Nem az első eset ez a faluban — csatlakozott hozzá egy férfi. — A napokban is volt egy másik betörés, de onnan sem tudtak sok mindent elvinni.

— Úgy vélem az a legnagyobb baj, hogy a jog sem védi eléggé a rendőröket — halljuk szintén egy szomszédtól. — Ha intézkedni kezdenek, ráadásul még hozzá is kell érni a bűnözőhöz, az már nyomban fel is jelenti a rendőrt. Abban a pillanatban a rendőrt hurcolják meg, és neki kell megmagyarázni azt, hogy miért is fogta meg a karját annak a tolvajnak. Nem jól van ez így.

A Jászberényi Rendőrkapitányság sajtóreferensétől, Budai Orsolyától érdeklődtünk, hogy milyen eséllyel kecsegtet a rablótámadás felderítése. Mint elmondta a nyomozás több szálon indult el, de részletekről épp a sikeres felderítés érdekében nem számolhat be. Ugyanakkor hozzátette: nem elképzelhetetlen, hogy a hétvége környékén már részletesebb információkkal állhat a rendelkezésünkre az üggyel kapcsolatban.

— Biztos vagyok abban, hogy helyi szinten mindenhol lenne támogatása annak, hogy az önkormányzatok — az állami keretek mellett — saját forrásaikból is áldozzanak a helyi rendőrök alkalmazására — fogalmazott a településvezető.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!