Kék hírek

2009.02.26. 08:13

Megfutamított tolvajok: több lövést is leadott az idős férfi

A gáz- és riasztópisztolyok iránti kereslet megyeszerte megnövekedett az utóbbi időben. Vásárlását a nemi hovatartozás nem, de a rossz tapasztalatok jelentősen befolyásolják. Egy idős férfi egy ilyen fegyverből a levegőbe leadott lövésekkel ijesztette el az éjszakánként a portájára bejutó tolvajokat.

Daróczi Erzsébet—Négyesi Ildikó

— Idestova nyolc éve annak, hogy megvásároltam a Flobert pisztolyomat. A nyugdíjas klubban javasolta egy „kollégám”, hogy vegyek magamnak egyet — meséli a nyolcvan esztendős Miklós bácsi, aki egy megyebeli kistelepülésen él. Az idős úrnak azért volt szüksége a fegyverre, mert többször előfordult, hogy portáját idegenek látogatták meg éjnek évadján és egy vagy több házi szárnyassal távoztak. — Akkoriban még nem kellett hozzá engedély, amikor meg pár év múlva papírkötelessé tették, kiváltottam azt. Azóta már többször is jó hasznát vettem, hiszen elijesztettem velük a hivatlan vendégeimet — folytatja Miklós bácsi. A már nem ifjú férfi a levegőbe lőtt figyelmeztetésképpen, ami elegendő volt a tolvajjelöltek megfutamítására.

Egy szolnoki, belvárosi vadász-és fegyverbolt eladójától megtudtuk, az utóbbi időben megnőtt a riasztófegyverek iránti érdeklődés. Sokan keresik, férfiak és nők egyaránt. Szerdán délelőtt például négy gáz-riasztófegyvert is eladtak.
— Úgy tapasztalom, hogy az emberek meg vannak ijedve. A vásárlóink 90 százalékát már érte valamilyen sérelem, támadás — mondja a fegyverbolt munkatársa.

Azt is elmondta az eladó, hogy a riasztópisztoly viszonylag humánus önvédelmi eszköz. A nyálkahártyát, a szemet és a szájat irritálja, de csak egy óra hosszáig tart a hatása. Számtalan fajtája van a riasztó fegyvernek. Nőknek és férfiaknak való, jól elrejthető, de nagyobb méretű pisztolyok közül is válogathat az érdeklődő.
— A kisebb méreténél fogva kevésbé látható fegyvert leginkább a polgárőrök viszik. Igaz, én úgy gondolom, ha valaki bátran megy az utcán, kihúzza magát, elszántan a szemébe néz bárkinek, az elegendő. Nem feltétlenül szükséges fegyver ahhoz, hogy megvédjük magunkat — ismerteti nézetét az eladó.

Hasonló tapasztalatokról számolt be egy másik szolnoki üzlet vezetője.
— Hölgyek, urak vegyesen jönnek hozzánk, de leginkább a fiatalabb korosztály viszi a riasztópisztolyokat. Az idősebbek többször betérnek, alaposan megnézik a kínálatot és általában a harmadik alkalommal veszik meg — osztja meg megfigyeléseinek az eredményét Nagy Zsolt üzletvezető. Ebben a boltban is növekedés figyelhető meg a vásárlók számát tekintve. — Magánemberek és vállalkozók, akik pénzt szállítanak, vagy pénzzel foglalkoznak, egyaránt viszik. A fegyverek ára tizennégyezer és ötven-hatvan ezer forint között mozog — meséli az üzletvezető.

Érdekes azonban, hogy Jászberényben más véleményen vannak mint Szolnokon. Az ottani üzlet munkatársa ugyanis érdeklődésünkre elmondta, nem tapasztalható forgalomnövekedés. Talán kicsivel többen mennek mostanában, de számuk nem nőtt meg jelentős mértékben. A nemek megoszlása egyenlő a jászberényi üzletben, hiszen férfiak és nők egyaránt betérnek hozzájuk.

Földvári Sándor, a karcagi vadászüzlet tulajdonosa szerint a felnőtt korú magyar állampolgárok közül többen vesznek gázriasztó fegyvert, mert arra csak akkor kell engedély, ha az utcán szeretné magánál tartani. A boltban nyár óta folyamatosan nőtt a forgalom. Elsősorban a közép és idősebb korosztály vásárol, de vannak fiatalok is, nem csak Karcagról, hanem a környékből is. A jó minőségű riasztófegyver ára 28-50 ezer forint. A vevők önvédelmi céllal veszik meg, mert biztonságérzetet ad nekik a fegyver. Van aki azért, mert már voltak a kerítésen át érkező éjszakai látogatói, vagy épp egyedül lakik és azért.

A viselési engedély megszerzése

A használt (garanciajegy nélküli) fegyvert be kell vizsgáltatni. A vásárolt fegyvert töltetlen állapotban, elcsomagolva a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályára kell bevinni ügyfélfogadási időben. Az új fegyver viseléséhez a rendőrségen ki kell tölteni egy űrlapot. Ehhez még be kell fizetni a 2000 forintos igazgatási szolgáltatási díjat. Az ügyintézés végén egy elismervényt adnak az ügyfélnek, hogy folyamatban van az eljárás. 
          
A gáz- és riasztófegyver nem lőfegyver

— Gáz- és riasztófegyvert vásárolhat bárki, aki betöltötte tizennyolcadik életévét — mondta el érdeklődésünkre Szabó Zita százados, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. — Megszerzéséhez, vásárlásához nem kell hatósági engedély, csupán viselése engedélyköteles. A viselési engedély megszerzésének feltétele a betöltött 18. életév, a büntetlen előélet, valamint az egészségügyi alkalmasság. A rendőrségnek csak abban az esetben van tudomása a fegyverről, ha ahhoz kértek viselési engedélyt. A gáz- és riasztófegyver nem lőfegyver, használata nem minősül lőfegyverhasználatnak. Ennek ellenére sérülést lehet vele okozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!