Kék hírek

2012.04.25. 12:23

Túszejtés: kommandósok vetettek véget a késes ámokfutásának

Ha nagy a baj, ott a rendőrség speciálisan képzett akciócsoportja lép közbe. De nemcsak maszkban, felfegyverkezve lehet őket látni, gyakran civil ruhában, fedett akcióban csapnak le a veszélyes bűnözőkre.

Szoljon.hu

— Gyakran kell végrehajtanunk olyan fedett akciókat, amikor civil ruhában, egy váratlan pillanatban csapunk le a bűnözőkre — mondta el Váczi Levente hadnagy, a megyei rendőr-főkapitányság Tisza Akció Osztályának megbízott vezetője, aki csapatával az interjú idején is egy titkos bevetés előkészületein dolgozott.
— Mi nem vagyunk „kommandósok”, igaz, speciális képzettséggel rendelkezünk, és összetettebb feladatokat látunk el, mint az átlagos rendőrök — folytatta. A Tisza Akció Osztályhoz hasonló egységek minden megyei főkapitányságon vannak, amelyek feladatai közé tartoznak a kiemelt, veszélyes elfogások, különleges személyek védelmének biztosítása, tömegrendezvények biztosítása kóros elmeállapotú személyek elfogása — tette hozzá.

Erről az akcióról a Szoljon.hu a helyszínről számolt be:

Az utcáról rohant be Szolnokon az egyik József Attila úti családi házba egy férfi péntek délután. A szemtanúk rövidesen már arról beszéltek, hogy késes túszejtés történt.

— Annak ellenére, hogy speciálisan képzett rendőrök alkotják az egységet, ha nincs felkérés elfogásra, vagy nincs folyamatban egy akció, akkor a tévhitekkel ellentétben, az egész napunkat nem egy konditeremben, vagy egy lőtéren töltjük, hanem járőrözünk megyeszerte — folytatta Váczi Levente. — Ilyenkor kisebb csoportot alkotva, a köznyelven csak „nagymercisként” ismert személyeket próbáljuk szigorú ellenőrzés alá vonni — árulta el.

A hadnagy elmondta, ilyenkor igen érdekes fegyverekre lehet bukkanni az autókban. Ahogy ő fogalmazott, mindennel, amit fából ki lehet esztergálni, vagy konyhai eszközökből át lehet alakítani, az náluk megtalálható. Leggyakrabban kardok, szúró-vágó eszközök kerülnek elő, de előfordul gáz-riasztó, és éles fegyver is. Hogy ezeket miért tartják maguknál? A válasz általában az, hogy önvédelemből, de akadt olyan is, aki szamurájkarddal vágja a kerti gyepet, vagy éppen gyakran jár bozótosba. Volt olyan is, aki az autójában egyszer csak megtalálta a kardot, bárdot, vagy éppen nem is az övé volt, állította, azt ismeretlenek csempészték oda.
— Nem jellemző, hogy az akció osztály embereire támadnának a gyanúsítottak — adta meg a választ az osztályvezető arra a kérdésre, hogy ezeket a megtalált eszközöket mennyire használják ellenük? — Amikor például egy veszélyes bűnözőkre csapunk le, és van arra információ, hogy éles lőfegyverrel rendelkezik, akkor ennek megfelelően szervezzük meg a feladat végrehajtását. Próbálunk minél váratlanabb helyen, helyzetben lecsapni rájuk, hogy ne tudjanak elmenekülni, esetleg védekezni.

További részleteket az Új Néplapban olvashat!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!