Kék hírek

2013.07.03. 20:41

Extrém helyzet: vihar, tömegbaleset okozott gondot egyszerre

Váratlan helyzetek márpedig vannak. Akkor is, ha a katasztrófavédelem gyakorlatokkal, elemzésekkel, megelőző kampányokkal készül azokra a szituációkra, amelyek több tényezőtől függenek.

Szoljon.hu

Jórészt kiszámíthatatlan események, vagy olyan hirtelen és intenzíven érkeznek, hogy egyszerre többen ragadnak telefon. A keddi megyei törzsvezetési törzsgyakorlaton vihar, tömegbaleset, halál és pusztítás okozott gondot, a feltételeztt szituáció szerencsére csak papíron létezett.


Az elmúlt fél évben nem csak a próbája és a főpróbája történt meg a tömeges balesetek kezelésének, de többször átéltük, hogy éles helyzetben tesztelhettük: képesek vagyunk-e a szinte másodpercenként történő telefonhívásokat fogadni, egy-egy várost letaroló vihar kárait felszámolni.

Hó és jég, baleset, ár- és belvíz, viharkárok... megannyi helyzet, amikor emberek tömegei szorulnak segítségre. A megyei műveletirányítás ilyenkor nagyüzemben működik, nincs megállás. A feladat összetett, nem csak fogadni kell a hívásokat, megnyugtatni a betelefonálót, lehetőleg minél több információt megtudni, és pontosan odairányítani a segítséget, ahová kell, hanem összefüggéseiben is látni kell a megyei helyzetet, az erő és eszközállományt, na, és a pontos dokumentációról még nem is beszéltünk! Nos, erre készültünk ismét, várva, hogy valahol, valamikor elkezdenek majd csörögni a telefonok.....

A vezetési törzsgyakorlat feltételezett szituációja szerint vihar csapott le Jászapátira, emiatt tömegkarambol történt a 31-es úton. Busz borult az oldalára, veszélyes anyag folyt az úttestre, és egy vezeték is elszakadt, miután fa dőlt rá. 57 bejelentés érkezett a vihar miatt, a buszban pedig húsz gyerek is utazott, valamennyiüket ki kellett menteni. A mentés és helyszinelés miatt teljes útzár volt, emiatt hosszan torlódott a kocsisor, az éjszakai hidegbe nyúló munkálatok miatt meleg itlat, takarókat, teát kellett vinni a várakozóknak.

A vihar a településen óriási pusztítást végzett, a kár felszámolását felmérni, tervezni és irányítni kellett, mégpedig úgy, hogy a gyakorlat végén megtartott jelentést elfogadja Buzás Tibor tűzoltó alezredes, igazgatóhelyettes. A több órás - igaz,  asztal mellett eltervezett és megtartott - mentés során eddigi gyakorlati tapasztalataikat is felhasználták a kollégák. Számos, már megélt eseményt újra feldolgoztak, elemeztek, értékeltek és átértékeltek.

Kovács Krisztián tű. őrnagy, tűzoltósági főfelügyelő feladatszabása alapján hírek, közlemények is születtek. A viharból és tömegbalesetből végül mégsem  lett sajtóhír. "Maradjon is így", zárta le a gyakorlatot az igazgatóhelyettes, aki úgy értékelte: amit látott és hallott, az megfelelt az elvárásoknak.

S. Tóth Anikó, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelem sajtószóvivőjének közleménye szerint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!