Kék hírek

2013.07.09. 14:56

Több mint 1300 jogosulatlan személynek állított ki okiratot

Csaknem négy éves nyomozás végére került pont. Félmilliárd forintos jogosulatlan kifizetés, a gyanúsítottak száma megközelítőleg 400 fő.

Szoljon.hu

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya büntetőeljárást folytatott hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntett és más bűncselekmények elkövetésének magalapozott gyanúja miatt - tájékoztatta a Szoljon.hu-t Szabó Zita, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.


A nyomozás még 2009. december hónapjában kezdődött, amikor arról érkezett bejelentés a rendőrségre, hogy egy jászsági szakorvos jogosulatlan személyek részére súlyos mozgáskorlátozottságról állít ki orvosi szakvéleményeket.

A bejelentést követően a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályán hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt szakértők bevonásával indult eljárás Dr. K. Katalin jászberényi lakos ellen.

[caption id="" align="alignleft" width="296"] Fotó: JNSZMRFK
[/caption]
A nyomozók a beszerzett igazságügyi orvosszakértői vélemény alapján megállapították, hogy több mint 1300 jogosulatlan személy részére állított ki a jászsági szakorvos súlyos mozgáskorlátozottságról szóló okiratot - néha készpénz ellenében -, melyeket többségében munkaviszony létesítésére és különböző támogatások igénybevételére használtak fel az érintettek.

Az eljárás során fény derült arra is, hogy nem csak magánszemélyek, hanem munkáltatók is éltek az orvosi szakvélemény beszerzésének lehetőségével, és alkalmazottaik után – tudatában annak, hogy nem súlyos mozgáskorlátozottak dolgozóik - jogosulatlan állami támogatásokat igényeltek. Más megyékbe nyúló szálak is nehezítették a szövevényes ügy nyomozását. A gyanúsítottak körét a szakorvoson kívül cég képviselők, szervezők, és a támogatást igénybevevő magánszemélyek alkotják.

Megalapozott gyanú szerint a cégek a jogosulatlanul beszerzett orvosi szakvéleményekkel a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása után járó állami támogatásokat vettek igénybe hatósági szerződés alapján, a munkaügyi központokon keresztül.

Az eljárásban beszerzett igazságügyi orvosszakértői vélemény alapján a munkaügyi központok a támogatások kifizetésének felfüggesztéséről intézkedtek, így körülbelül 70-80 millió forintos jogosulatlan kifizetést akadályoztak meg a megyei rendőrök a nyomozás eredményeként.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya az ügyben a nyomozást lezárta, és a keletkezett iratokat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészségnek a napokban vádemelési javaslattal megküldi - tájékoztatott Szabó Zita.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!