Kék hírek

2014.01.25. 08:20

Télies útviszonyokra számíthatunk

Habár Heves megyében is beköszöntött a tél, tűzoltói beavatkozásra az időjárás miatt nem volt szükség és eddig komolyabb fennakadás sem volt.

Heol.hu

Snow plow on the road

Fotó: Getty Images/Purestock

- Heves megye területén hajnal óta a legtöbb helyen havazik - mondta el a Heol.hu-nak Antal Erika, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője. - A megye útjai járhatóak, télies közlekedésre kell számítani, mert az utak állapota havas, latyakos, nedves, így kérjük, hogy körültekintően közlekedjenek. A közút 19 járművel tisztítja az utakat.
Baranya, Somogy, Vas, Veszprém, Zala, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun és Jász- Nagykun- Szolnok megye egyes térségeire első fokú, citromsárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délelőtt. A legtöbb területeken hófúvás van, így télies közlekedésre kell számítani ezekben a megyékben.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy ha a fent említett megyékbe utaznak, készüljenek fel a megváltozott időjárási tényezőkre. Mielőtt a téli rendkívüli időjárással érintett megyékbe utaznának, feltétlen tájékozódjanak az adott megyei katasztrófavédelmi igazgatóság honlapján.  Aki okostelefonnal, táblagéppel rendelkezik, javasoljuk, hogy telepítsék a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu), hiszen itt azonnali és aktuális információt kaphatnak a meteorológiai helyzetről, az útviszonyokról és az aktuális tűzoltói beavatkozásokról is egyaránt. Hasznos lehet, ha figyelemmel kísérik a katasztrófavédelem Facebook oldalán és honlapján közzétett információkat is.

Ha hosszabb útra indulnánk, akkor mindenképp készüljenek fel a legalapvetőbb eszközökkel:

- tele tank üzemanyag,
- meleg ruházat,
- takaró,
- elemlámpa,
- hólánc,
- feltöltött telefon,
- lehetőleg meleg ital,
- élelmiszer.
Egy kisebb lapát, esetleg síkosság – mentesítő anyag (pl. homok, fűrészpor) szintén hasznos lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!