Kék hírek

2015.08.13. 17:48

A homoki-tiszaföldvári cseresznye be se érik, azt idejekorán leszüretelik. A kukorica sem szemesedhet be, még előtte letörik – kár, hogy nem a tulajdonosok. Nyáron gyakran lába kél a terményeknek, gyümölcsöknek, mezőőrséget azonban ennek ellenére sem állítanak fel a városban.

Szoljon.hu

Closure of Old Wooden Door

Fotó: Getty Images/iStockphoto

– Egyik este arra riadt fel a szomszédom, hogy hangokat hall a kertjéből. Kinézett az ablakon, húsz embert számolt össze a portán, akik éppen szüretelték a gyümölcsfáját. Nem mert kimenni, hogy elzavarja őket, mégis, mit tehet egy idős ember egy húszfős társasággal szemben? Én se mernék szólni nekik... – legyint lemondóan egy nyugdíjas hölgy Tiszaföldvár külterületén. Csinos, gondozott udvara mögött kukoricás áll, kevés kukoricával.

– Nagy részét már el is lopták. Csábító a termény! Errefelé, a homoki részen különösen sok lopás történik, ellene tenni szinte lehetetlen! Kevés a rendőr, a polgárőrök sem tudnak mindig, mindenhol ott lenni! Elmegy az ember kedve, hogy bármit is termesszen, ha azt más eszi meg – teszi hozzá.
Egy másik lakos, Vékony Imre elmeséli, nem csak a gyümölcsöket, terményeket viszik, hanem a kaptárakat, jószágokat is.

– A szomszédból eltűntek a kacsák, máshonnan a kecskék. Manapság a tolvajok már rendkívüli módon elszemtelenedtek. Megesett, hogy egy egész kompánia ment be a kertbe, babakocsistól, majd leszüretelték a cseresznyefát. És ha valaki ezt szóvá meri tenni, még nekik áll feljebb. A legjobb, ha mindenki saját maga megvédi azt, amije van. Nekem például kutyák őrzik a házat, és én sem ijedek meg saját árnyékomtól. A rendőrökre nem nagyon számíthatunk, a legtöbben már be sem jelentik, ha valami eltűnik errefelé – árulja el a férfi.

Ezt a hatóság is alátámasztja.
– A rendőrség tudomására jutott esetek alapján nem lehet elmondani, hogy megszaporodtak volna a terménylopások Tiszaföldváron és annak környékén – mondta el kérdésünkre Szabó Zoltán főhadnagy, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. – Az elmúlt időszakban csupán két eset történt, méhek, méhkaptárak eltűnéséről nem érkezett jelzés. Amennyiben a lakosság jogsértéseket tapasztal, tudomásuk van lopásokról, úgy minden esetben jelezzék a rendőrség felé! – hangsúlyozta Szabó Zoltán.

Hegedűs István polgármester is ezt tanácsolja a helyieknek.
– Nagy probléma, hogy bár hallomásból az önkormányzat értesül a lopásokról, hivatalosan alig-alig tesznek bejelentést a károsultak. Sokszor valóban szólni sem mernek, ha lopást látnak, inkább becsukják az ajtót-ablakot.
A településvezető hozzáfűzi, bár régebben történt kezdeményezés arra vonatkozóan, hogy mezőőrséget állítanak fel a településen, ez mégsem történt meg.
– Erre ugyanis nincsen kerete az önkormányzatnak. Inkább a gazdáknak kellene ezt finanszírozni, területarányosan. A gazdák azonban erre nem szeretnének áldozni, így továbbra sincsen mezőőrség Tiszaföldváron.
Kecse László, a helyi polgárőrség vezetője szerint pedig nagyon is hasznos lenne a mezőőrség felállítása.
– Kellene egy-két olyan ember, aki ismeri a külterületet, aki tudja, melyik föld kié, így azonnal meg tudja állapítani, az éppen „szüretelő” a gazda vagy egy tolvaj. Most ugyanis nemcsak a tettenérés a nehézkes, hanem a sértett felkutatása is – vélekedik Kecse László.

Szoljon.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!