Kék hírek

2015.08.27. 13:25

Bizarr rendőrségi ügyek: amikor az áldozat segíti a bűnözőt

Mindenki ismeri a vicces szólás-mondást: „Kulcs a lábtörlő alatt!”. Azonban nem mosolygott a minap az a jászsági család, amelynek tagjai valóban a lábtörlő alatt hagyták házuk kulcsát, amelynek segítségével a bűnözők könnyedén elvihették zsákmányukat. Mint kiderült, nem egyedi esetről van szó, amikor abszurd módon jutnak zsákmányhoz az elkövetők.

Szoljon.hu

– Az elmúlt időszakban számos különös elkövetési móddal találkoztak a megye rendőrei – kezdte el az esetek ismertetését Szabó Zita alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. – Itt sokszor a sértettek is közrejátszottak abban, hogy a bűnelkövetők sikeresen végrehajtsák az akciójukat. Egyik ilyen esetként lehetne említeni, amikor Kunszentmártonban egy esti italozást követően egy ötvenes éveiben járó férfi kerékpárral indult el hazafelé. Azonban útközben vélhetően elesett, majd el is aludt ott, az út mellett. A járőrök találtak rá a magatehetetlen férfira, akiknek elmondta, hogy időközben eltűnt a kerékpárja. A sérültet a mentők kórházba vitték, a rendőrök pedig megkezdték a vizsgálatot az ügyben. A közelben ellenőriztek is egy férfit, aki elmondta, ő az aki elhozta az eszméletlen férfi biciklijét, mert az nagyon megtetszett neki. Természetesen eljárás indult az elkövetővel szemben – tette hozzá.


Nem is kell a kulcsot elől hagyni, volt egy eset, amikor a tolvaj egyszerűen kibontotta a fakerítést és így jutott be egy családi ház udvarára. A mezőtúri férfi az udvarról az ablakon át behatolt a házba és ott műszaki cikkeket pakolt össze. A rendőrök akkor érték tetten, amikor megpróbálta magát kipréselni a deszkakerítésen.
– Olyan eset is volt, amikor a sértett igencsak nehéz helyzet elé állította a rendőröket egy lakásbetörést követően – folytatta a szóvivő. – A helyszínére kiérkező helyszínelő és technikus kolléga meglepődve tapasztalta, hogy a tulajdonos a lakást gyorsan kitakarította, és mindent helyrepakolt. A hölgy elmondta, hogy nem akarta, hogy lássák, hogy milyen nagy rendetlenség és piszok volt a lakásában – mesélte a különös esetet.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] Gyakran feltűnő, vagy ismert helyre próbálják meg elrejteni a háztulajdonosok a kulcsokat. Az egyik kalasszikus a lábtörlő, de ezeket a helyeket a bűnözők is ismerik, mondta el Palotai Károly körzeti megbízott FOTÓ: Fodor Orsolya
[/caption]


Máig emlegetik azt a szajoli esetet, amelyben egy hajléktalan férfi volt az elkövető, aki úgy döntött, hogy bejut egy családi házba, majd ott kutatást végez. Az ablakot betörte, majd a lakásban értékek után kezdett kutatni. Eljutott a konyháig, ahol végül elkezdett vacsorázni. Mikor jóllakott magához vett egy rózsaszín játéktelefont, egy versenyérmet, majd ledőlt aludni a nappaliban. Itt találta meg, legnagyobb megdöbbenésére a ház tulajdonosa. A megzavart betörő ekkor menekülőre fogta és kereket oldott. A rendőrök hamarosan elfogták és előállították a 38 éves szajoli férfit.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] Az emberek igen lelményesek, mint Tóth Róbert törzsőrmester elmondta, a virágcserép is igen gyakori dugihely, de egyáltalán nem biztonságos FOTÓ: Fodor Orsolya
[/caption]

TIPP:

– Ne adjunk lehetőséget a bűnözőknek azzal, hogy tipikus helyre helyezzük el a lakás kulcsait – lábtörlő, virágcserép alá.

– Ha elmegyünk otthonról, minden eseten zárjuk be az ajtókat, ablakokat még akkor is, ha csak rövid időre távozunk el, megelőzve ezzel a besurranó tolvajlást.

– A szúnyogháló és redőny nem nyújt kellő védelmet, így a nyitott ablak könnyű célpont lehet.

– A bejárati ajtókat több ponton záródó zárszerkezettel lássuk el, de ez sem nyújt védelmet, ha a lábtörlő alatt hagyja valaki a kulcsát.

– Ha elmegyünk otthonról, minden eseten zárjuk be az ajtókat, ablakokat még akkor is, ha csak rövid időre távozunk el, megelőzve ezzel a besurranó tolvajlást.

– A szúnyogháló és redőny nem nyújt kellő védelmet, így a nyitott ablak könnyű célpont lehet.

– A bejárati ajtókat több ponton záródó zárszerkezettel lássuk el, de ez sem nyújt védelmet, ha a lábtörlő alatt hagyja valaki a kulcsát. Az emberek igen lelményesek, mint Tóth Róbert törzsőrmester elmondta, a virágcserép is igen gyakori dugihely, de egyáltalán nem biztonságos FOTÓ: Fodor Orsolya Gyakran feltűnő, vagy ismert helyre próbálják meg elrejteni a háztulajdonosok a kulcsokat. Az egyik kalasszikus a lábtörlő, de ezeket a helyeket a bűnözők is ismerik, mondta el Palotai Károly körzeti megbízott FOTÓ: Fodor Orsolya -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!