Kék hírek

2015.08.19. 07:56

Saját testvére házát akarta megsemmisíteni?

Az elmúlt hét végén lángra gyúlt egy családi ház Csépán, s kis híján – ha egy gázpalack felrobban – más, közeli ingatlanokban is jelentős kár keletkezhetett volna. A tüzet nem a kánikulai hőség okozta, hanem – mint azt a vizsgálatok kiderítették – szándékos gyújtogatás.

Mészáros Géza

A történtekről lapunk érdeklődésére dr. Zsilka László, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője számolt be.

Megtudtuk, hogy egy helyi férfi, az 56 éves gyanúsított még a tavalyi fűtési szezonban szívességi használatra kapta meg az 54 éves testvére tulajdonát képező – egyébként korábban nem lakott – csépai lakóházat azért, mert a gyanúsított saját házának a kéménye nem volt biztonságos. A fűtési szezon végén azonban a báty nem költözött haza, bár erre több alkalommal is megkérte a testvére és annak felesége. A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított folyamatosan azzal fenyegetőzött, hogyha bátyjáék megpróbálják kilakoltatni, akkor felgyújtja a házat.



Először 2015. augusztus 12-én akarta beváltani a fenyegetését, amikor is öccséék kizárták őt az ingatlanból. Ekkor, a megalapozott gyanú szerint úgy jutott be a házba, hogy betörte az ingatlan bejárati ajtajának üvegét, majd további két ablakot is kitört, felgyújtott egy széket, illetve tüzet rakott a padlón. A lángok ideje korán kialudtak, nem terjedtek tovább, s ekkor még jelentősebb kár nem keletkezett.

E cselekményével a gyanúsított mintegy 300 ezer forintnyi kárt okozott.
Az idősebb fivér bosszúra szomjazott. Az adatok szerint a férfi nemcsak életveszélyesen megfenyegette a testvérét és annak feleségét, hanem múlt hét pénteken ismételten visszament a házhoz, és lángra lobbantotta az ott lévő gázpalackot. Ennek következtében a lakóház meggyulladt, és csak a helyszínre kiérkező tűzoltóknak sikerült megfékezniük a tüzet. Az előzetes vizsgálatok szerint csak a szerencsén múlott, hogy nem robbant fel a gázpalack, és ezáltal nem terjedt tovább a tűz más lakóházakra is. A keletkezett kár így is elérte a hárommillió forintot.

A gyanúsított ellen közveszélyokozás bűntette és más bűncselekmények miatt a Kunszentmártoni Rendőrkapitányságon indult eljárás. Az ügyészség a hétvégén indítványt tett a férfi előzetes letartóztatására, melyet a Szolnoki Járásbíróság nyomozási bírája elrendelt – tájékoztatta lapunkat dr. Zsilka László helyettes sajtószóvivő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!