Kék hírek

2016.03.22. 13:53

Pánik és feszültség: szirénázó autók és köröző helikopterek mindenhol

Kint tartózkodó megyebelieket is érintett a terrortámadás. Néhányan honlapunknak is beszámoltak, hogy mi zajlik most a belga fővárosban.

Szoljon.hu

Nagy riadalom alakult ki Brüsszelben a reggeli robbantások miatt. A szolnoki Kovács Zsolt jelenleg egy brüsszeli üzletközpont aulájában tartózkodik, körülötte nem túl sok, de annál tanácstalanabb ember járkál. A negyven éves férfi üzleti ügyei miatt gyakran tartózkodik Brüsszelben. A várost amolyan bázisnak használja, onnét utazik a világ különböző pontjaira. A mai reggel is ott érte, egy szállodában. Épp a reptérre tartott, hogy egy újabb üzleti útra induljon, amikor egyszer csak minden felbolydult körülötte.

– Mielőtt elindultam a hotelből még felhívtam a feleségemet Szolnokon, aki a két és fél éves kisfiunkkal van otthon – mesélte. – Minden rendben volt odahaza, úgyhogy összekaptam a holmimat és lementem a hallba, mert szóltak a recepcióról, hogy megjött értem a taxi. Beszálltam a kocsiba és azonnal el is indultunk. A hotel nincs túl messze a reptértől, ideális esetben egy fél óra alatt ott kellett volna lennünk. Ám egyszer csak utolértünk néhány autót, amelyek az út közepén parkoltak, sofőrjeik ott tébláboltak körülöttük a járdán, ijedtséget láttam az arcukon, ahogy beszélgettek. A taxisofőr kiszállt, néhány szót váltott velük, aztán odajött hozzám és elmondta, mi történt a reptéren. Kicsivel később a rádión is hívták, azt hiszem akkor kapta az üzenetet, hogy leáll a városban a taxi szolgáltatás.

Zsolt elsőként a családját kereste, hogy megnyugtassa őket, nincs baja, de nem sikerült a hívás. Azután a légitársaság számát tárcsázta, de őket sem lehetett kapcsolni. Vagy leállították vagy túlterheltté vált a rendszer a környéken, vélte. A legtöbb helyen megszűnt az internetkapcsolat is, hosszas téblábolás után végül egy üzletközpontban talált működőképes wifit. Munkatársunk is ott érte el az interneten keresztül. Később mégis sikerült felhívnia a légitársaságot, ahol azt a tájékoztatást kapta, hogy ők ma már nem indítanak járatokat a brüsszeli reptérről, az átfoglalást vagy a jegyár visszatérítését viszont elintézik.

Zsolt utolsó üzenetében néhány perccel ezelőtt azt írta, hogy nemrég bejött két rendőr az üzletközpontba, tőlük úgy értesült, hogy a városban most gyalog lehet leginkább közlekedni, a tömegközlekedés áll és rendkívül komoly ellenőrzések vannak az utakon. Zsolt úgy döntött, megpróbál visszatérni a szállodába. A férfit egyébként a családja Szolnokra, a szülei Törökszentmiklósra várják haza.

A szintén Brüsszelben élő N. Henriett naponta utazik azon a metróvonalon, ahol a délelőtti robbantás történt.
– Alig három saroknyira vagyunk a metrótól, szoktam is azon az állomáson le-fel szállni néha. Szerencsére ma kicsivel korábban utaztam arra... – meséli a szolnoki hölgy, aki családjával néhány éve költözött ki Belgiumba. Mint mondja, a legtöbb információt az internetről vagy a kollégáktól szerzik.

– Néhány munkatársam épp úton volt munkába, mikor történt a robbantás, ők hazamentek. Egyébként mindenkinek azt mondják, maradjon ott ahol van, vagy érjen mielőbb biztonságba, és nem lehet kimenni az épületekből. Az iskolákkal ugyanez a helyzet. Az egyik anyuka hívott a suliból, hogy mi lehet a gyerekekkel. Ő mondta, hogy nem lehet felhívni az iskolát, de közben már kaptunk is e-mailt, hogy a gyerekek jól vannak, de egyelőre ha lehet, ne menjünk értük.

Amint Henriett hozzáteszi, az egész belvárost lezárták, emberek alig lézengenek az utcán, sok a katonai autó, a főutcán pedig ott állnak a mentők, rengeteg a szirénázás, egyszerre öt mentőautó is állt a Maelbeektől egy utcányira lévő kereszteződésben.
– Az első reakció inkább a döbbenet volt mindenkitől, nem hittük, hogy ez megtörténhet, de aki látta is valamelyik helyszínt, az szinte sokkos állapotba került – zárja gyors beszámolóját. – Ráadásul most mindenki tanácstalan, nem tudjuk, mit hoznak a következő napok, pedig sokan már utaznának haza húsvétra.

A szolnoki Kovács László feleségével és két gyermekével négy éve él Brüsszelben.
– Reggel bementem a városba metróval, mert vittem a gyerekeket óvodába – meséli kissé riadtan Kovács László felesége, Andrea. – A Brouckere megállónál szálltam le, amikor útközben hívott a férjem, és a hollétem felől érdeklődőtt, ugyanis tudatta, hogy robbantás volt a Zaventem reptéren. Ekkor még elintéztem a dolgaim egy részét, de mivel nem nem volt jó érzésem, így gondoltam, hazamegyek. Akkor jött a hír, hogy nem tudok metrózni, mert volt még egy robbantás. Akkor már a körülöttem lévő emberek is ezt beszélték. Keresni akartam egy buszt, de úgy tűnt nem járnak. Elmentem más megállókba is, de akkor hallottam a következő hírt, hogy nem közlekednek a buszok. Így haza kellett sétálnom, ami két órán át tartott. Igyekeztem kikerülni az érintett és a forgalmas pontokat. Rengeteg szirénázó autó járkál fel-alá és helikopterek köröznek az égen – mondta.

Megosztotta honlapunkkal tapasztalatait a szolnoki származású Judit is, akinek egyik közvetlen kollégája azon a metrón utazott, amin robbantottak. - Ugyanabban a szerelvényben csak épp az ellenkező végében... Sértetlen volt, de sokkos állapotba került. Az elkövető akkor robbantott, mikor a metró beért az állomásra. Rengetegen megsérültek, és - akkor meg nem tudtuk mennyien - halottak is voltak. Az utána jövő metrót még az alagútban kiürítették, füsttel telt meg az egész, az emberek a vágányokon jutottak el az állomásig. Utána már senkit nem lehetett elérni mobilon, mert a mobilhálózat összeomlott- mondta Judit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!