Kék hírek

2017.01.26. 15:30

Súlyosbították a büntetéseket az adócsaló cégvezetők ügyében

Négy vádlott közül három vádlott büntetését súlyosította a Szegedi Ítélőtábla abban az ügyben, amelyben őrző-védő cégek vezetőit vádolták meg adócsalással.

Mészáros Géza

Az elsőfokon eljáró Szolnoki Törvényszék a folytatólagosan elkövetett adócsalás és egyéb bűncselekmény miatt indított büntetőügyben többéves szabadságvesztést rótt ki a négy vádlottra 2016 márciusában. A döntés ellen az ügyész az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott esetében a kiszabott börtönbüntetés súlyosítása érdekében nyújtott be fellebbezést, míg a vádlottak és védőik elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében fellebbeztek, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

A Szegedi Ítélőtáblán jogerősen megállapított tényállás szerint a vádlottak éveken át őrző-védő cégeket irányítottak. Az első rendű vádlott R. F. és a másodrendű K. Á. a tulajdonukban lévő és irányításuk alatt álló társaságok neve alatt különböző megrendelők (bankok, postahivatalok, egyéb hivatalok, üzemek) részére, vagy őrző-védő cégek alvállalkozójaként gazdasági tevékenységet folytattak. A megszerzett árbevétel ÁFA-ját azonban nem kívánták bevallani és befizetni.

Ennek érdekében olyan vállalkozásokat szerveztek be, amelyek részére névlegesen a megrendeléseket alvállalkozásba adták. Ilyenek voltak R. F. cégei is. Ténylegesen azonban a gazdasági tevékenységet K. Á., valamint a harmadrendű vádlott M. F. és a negyedrendű N. G. által irányított társaságok végezték. Valójában a munkavállalókat is ők foglalkoztatták. Ezen tevékenységükkel a vádlottak 2006-ban, 2007-ben és 2008-ben összességében több százmilliós kárt okoztak az állami költségvetésnek.

A Táblabíróság folytatólagosan elkövetett adócsalás és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás bűntette miatt a négy vádlott közül háromnak a büntetését súlyosította, míg a negyedikét helyben hagyta. Így R. F. letöltendő börtönbüntetésének ideje 4 év 6 hónapra, K. Á-é 6 évre, M. F-é 5 év 2 hónapra emelkedett, míg N. G-é 2 év 3 hónap maradt.

A Szegedi Ítélőtábla K. Á-t 600 ezer forint pénzbüntetésre is ítélte, míg a Dignitas Security Kft-vel szemben 13,2 millió, a Red-Shadows Vagyonvédelmi Kft-vel szemben pedig 74,4 millió forint összegre vagyonelkobzást rendelt el a táblabíróság. Az ítélet indoklásában elhangzott: az elsőfokon eljáró Szolnoki Törvényszék – tekintettel az elkövetett cselekmény súlyára – aránytalanul enyhe büntetéseket szabott ki, ezért mindenképp indokolt volt azok súlyosítása – tájékoztatta honlapunkat dr. Bátyi Zoltán, a táblabíróság sajtótitkára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!