HEPATITIS A

2018.01.18. 09:27

A Jászságban több településen is előfordult mostanában szórványosan fertőző májgyulladás

A beérkezett lakossági jelzések alapján kérdeztük a Megyei Kormányhivatalt a fertőző májgyulladás térségi megjelenéséről. Megtudhattuk, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2017. január óta fordulnak elő Hepatitis A vírus okozta fertőző májgyulladás megbetegedések.

Banka Csaba

A Jász-Nagykun- Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője, Dr. Beke Gabriella megyei tiszti főorvos arról tájékoztatta honlapunkat, hogy a Jászságban Jászapátin, Alattyánon, Jászszentandráson, Jászberényben, Jászjákóhalmán, Jászkiséren, Jászárokszálláson, Jászladányon fordultak elő szórványosan ilyen esetek.

A legtöbb Jászapátin, de még itt is csak elszórtan jelent meg a betegség, családi, közösségi halmozódás sehol sem volt.A betegség lappangási ideje 2-8 hét. Lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik.

Ezt hányás, a has jobb felső részén fájdalom, sötét vizelet, világos széklet, a szemen és a bőrön sárgaság követheti. A tünetek 2-3 hét múlva megszűnnek, de a lábadozás 2-3 hónapig is eltarthat. A fertőző májgyulladásban szenvedő beteg a „sárgaság” megjelenése előtt már üríti székletével a vírusokat. Ez alatt az idő alatt fertőzőképes.

Gyermekeknél gyakori a tünetmentes átvészelés, azonban a székletükben ürülő vírusok fertőzhetik a környezetükben élőket. A betegek szoros környezetében élő személyeket – a családtagokat, óvodai- iskolai közösség meghatározott tagjait – jogszabályban előírtak alapján térítésmentesen védőoltásban részesítik.

A járványügyi kivizsgálás alkalmával a járási hivatalok munkatársai tájékoztatást adnak a megelőzésben kiemelkedő szerepet játszó személyi higiénés magatartás betartásának és a fertőtlenítésnek fontosságáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!