Közélet

2006.09.10. 18:15

Csoda kellene: bezárják a berényi gyermekosztályt

A honi egészségügy katasztrófával fenyegető problémái halmozottan jelen vannak a jászberényi Erzsébet Kórház Gyermekosztályán. Ahogy azt tegnap megírtuk, jelenleg két közalkalmazott gyermekgyógyász végzi feladatát az osztályon.

Banka Csaba

Közülük az egyik január 1-jével gyermekorvosként, körzetben folytatja gyógyító munkáját. Ez egyet jelent a berényi kórház gyermekosztályának bezárásával, mert egy gyermekgyógyásszal ezt a feladatot nem lehet ellátni. Dr. Németh Ildikó osztályvezető főorvos asszony megerősítette az információt. Pontosításként elmondta, hogy az osztály bezárására már idén december 15-vel megtörténhet. Kolléganője ugyanis — hivatalos távozása előtt — kiveszi a még neki járó szabadságot. Ennek megfelelően az osztályon már év vége előtt két héttel egyedül maradna gyermekgyógyászként. A főorvos asszony leszögezte, hogy a berényi probléma kialakulása nem közvetlenül függ össza az országos helyzettel. Osztályvezetőként ugyanis a korábbi menedzsmentnek, illetve a város vezetésének legalább öt éve folyamatosan jelzi, hogy gondok lesznek. A sürgetés ellenére sem írtak ki az álláshelyre pályázatot. A jelenlegi kórház menedzsment ugyan mindent megtesz a probléma orvoslására, de lehet hogy már késő lesz. — Minden esetre reménykedünk abban, hogy valahonnan sikerül keríteni egy gyermekorvost. — tette hozzá dr. Németh Ildikó. Még ekkor is csak a hatóságok jóindulatában bízhatunk majd, mert ha nagyon szigorúan veszik a szabályzókat, akkor még a két orvos is kevés volna az osztály működtetéséhez.
A gyermekgyógyászat létszámgondjai miatt a szülészet léte is kérdéses az intézményben. Gyermekgyógyász szakorvosok nélkül ugyanis nem működhet a szülészet sem. Tovább bonyolítja az amúgy sem egyszerű helyzetet az ügyeletekben teljesített kötelező túlmunkán felüli munkavégzés díjazása. Ha sikerül is megoldani a létszémkérdést, még akkor is ott van az orvostársadalmat felkavaró bérrendezés gondja. Ha erre nem találnak országos szinten megoldást, nagyon valószínű, hogy a berényi kórházban az említett plusz egy gyermekorvossal sem lehet majd fenntartani a gyermekosztályt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!