Közélet

2006.09.26. 19:01

Háromszáz fős tömeg tüntetett a Kossuth téren Szolnokon

Békés, nyugodt tüntető tömeg gyűlt össze a szolnoki Kossuth téren, hogy a Gyurcsány-kormány ellen tüntessen. Lámpalázas, de végtelenül lelkes felszólalók, polgári körök tagjai hallatták hangjukat.

Molnár Ádám

Egyelőre inkább koncert-hangulata van a békés demonstrációnak, melyet a szervezők ma est hét órára hirdettek meg. Ha lassan is, de folyamatosan érkeznek emberek a térre, jelenleg mintegy kétszáz fősre tehető a tömeg. Rendőrből is lényegesen kevesebb van, mint egy héttel ezelőtt. A szervezők saját rendezőgárdával vigyáznak a nyugalomra. Igaz, vigyázni nincs mire, mert teljes a béke a központban.

Egy órával a demonstráció kezdete után a tömeg körülbelül háromszáz főre hízott. Árpádsávos zászlót egyáltalán nem látni, helyette felbukkant egy narancsos lobogó a foghíjas tömegben. A kintlévők eleinte inkább a csatornaszagra, mintsem a kormányra panaszkodtak. Szokolai Tibor, a Szandaszőllősi Polgári Kör szócsöve negyed 8 környékén ragadta magához a mikrofont és Gyurcsány lemondásán túl, rapid, időelőtti országgyűlési választásokat követelt, valamint az ellenséges média elhatárolódását.

A "mondjon le" rigmus vékonyka decibellel szólalt meg, annál nagyobb hangorkán kísérte a napokban divatossá és tanmesévé avanzsált róka sztoriját követő, CNN-en elhangzott interjú részleteit, valamint Juhász Ferenc MSZP alelnök azon kijelentését, miszerint felvételeket készíttetne a tüntetőkről.

A szabad felszólalók között hallhattunk határontúli szerzetes leveléből idéző demonstrálót, többgyermekes, családok nevében mikrofont ragadó anyukát, nyugdíjas sebészprofesszort, aki 17-én Pesten volt Salkaházi Sára vértanú szűz boldoggá avatásán, itt rögtönzött összehasonlítást végzett Boldog és boldogtalan között.

Wass Albert: A kő marad című versének megzenésített változatát egy apró közjáték zavarta meg. Szokolai Tibor ugyanis kiszúrta, hogy a Juhász Ferenc-hadművelet talán már kezdetét is vette, hiszen a Városháza emeletén egy sötét függöny mögött mondvacsinált kameramann bújt meg, aki a felszólítás ellenére sem mutatott hajlandóságot arra, hogy előmásszon jól álcázott lesállásából.

A demonstráció tehát békésen folyt le, kevesebb hanggal, zászlóval, tüntetővel, de legalább olyan lelkesedéssel, mint alig egy héttel ezelőtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!