Közélet

2006.09.08. 17:04

Hatalmas sikert arattak a tiszapartis lányok

Sok munkával és gyakorlással jár, ha egy kórus minőségi élményt akar nyújtani a hallgatóságnak. De ha valaki el akar jutni Finnországba, vállalnia kell minden megpróbáltatást. A Tiszaparti Gimnázium leánykara meg is tette ezt. Csütörtökön érkezett haza Finnországból a Tiszaparti Gimnázium és Humán Szakközépiskola Kodály Zoltán Leánykara.

S.I.

A Riihimäki-ben, Szolnok testvérvárosában működő gimnázium meghívására töltöttek kint szeptember 2-től 7-ig nem egész 6 napot. Barnáné Bende Andrea kórusvezető szerint a finnországi iskola már testvérgimnáziumnak számít. 2004-ben az ottani kórus volt Magyarországon, amikor is vendégszereplésre hívták a szolnoki leánykart, akik most voltak először Riihimäki-ben.

A múlt szombati érkezés után finnországi tartózkodásuk alatt három koncertet is adtak. Hétfőn a gimnáziumban gyermekközönségnek mutatták be tehetségüket a leánykar tagjai, szerdán Helsinki sziklatemplomában rögtönöztek egy koncertet. A bemutatkozásra a csütörtöki hazautazás délelőttjén tartott fergeteges riihimäki-i városi koncert tette fel a koronát. A kórus több mint egy órás műsorában 15 perc a szólistáké volt. Ezen kívül hangszerre épülő műveket is beépítettek az előadásba, mely két kivételtől eltekintve kizárólag Kodály, Bartók, valamint más magyar kortárs szerzők darabjaiból állt.

Ezen két kivétel két finn darab volt. Az egyiket a finn kórus 2004-es szolnoki szereplésén hallották. Ez annyira megtetszett nekik, hogy el is kérték a kottáját. A másik egy itthon is ismert négyszólamú kórusmű, Parcius finn zeneszerzőtől. – A lányok a rengeteg munka ellenére nagyon élvezték a finnországi szereplést. Már augusztus közepétől napi négyórás próbákkal készültünk erre, úgyhogy igen sok és kemény munka áll mögötte. De meg is lett az eredménye, hisz nagy sikert arattunk.

Egyébként a szervezés és lebonyolítás rendkívül precíz volt. A gyerekek családoknál voltak elszállásolva, így nem sok időnk volt beszélgetni. De a programokon – a beéneklések és gyakorlások mellett – azért marad egy kis időnk egymásra. Finnország nagyon gyönyörű, és mindenkit lenyűgözött. Parlagfű nem lévén még az allergiám sem kínzott – számolt be élményeiről Barnáné Bende Andrea karvezető. Rajta kívül még Almainé Szabó Gabriella karvezető, és egyben az énekkar zongoristája, valamint Dr. Pataki Mihály iskolaigazgató kísérte el a harminc fős „delegációt”, akik minden tekintetben állták a sarat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!