Közélet

2006.09.08. 16:48

Már csak a csodában bízhatnak Jászberényben

Ahogy azt tegnap hírül adtuk, jelenleg két közalkalmazott gyermekgyógyász végzi feladatát az osztályon. Közülük az egyik január 1-jével gyermekorvosként, körzetben folytatja gyógyító munkáját. Ez egyet jelent a berényi kórház gyermekosztályának bezárásával, mert egy gyermekgyógyásszal ezt a feladatot nem lehet ellátni.

B. Cs., D. E., R. Á., Sz. Zs.

Dr. Németh Ildikó osztályvezető főorvos asszony megerősítette az információt. Pontosításként elmondta, hogy az osztály bezárására már idén december 15-vel megtörténhet. Kolléganője ugyanis — hivatalos távozása előtt — kiveszi a még neki járó szabadságot. Ennek megfelelően az osztályon már év vége előtt két héttel egyedül maradna gyermekgyógyászként. A főorvos asszony leszögezte, hogy a berényi probléma kialakulása nem közvetlenül függ össza az országos helyzettel. Osztályvezetőként ugyanis a korábbi menedzsmentnek, illetve a város vezetésének legalább öt éve folyamatosan jelzi, hogy gondok lesznek.

A sürgetés ellenére sem írtak ki az álláshelyre pályázatot. A jelenlegi kórház menedzsment ugyan mindent megtesz a probléma orvoslására, de lehet, hogy már késő lesz. — Mindenesetre reménykedünk abban, hogy valahonnan sikerül keríteni egy gyermekorvost. — tette hozzá dr. Németh Ildikó. Még ekkor is csak a hatóságok jóindulatában bízhatunk majd, mert ha nagyon szigorúan veszik a szabályzókat, akkor még a két orvos is kevés volna az osztály működtetéséhez. A gyermekgyógyászat létszámgondjai miatt a szülészet léte is kérdéses az intézményben. Gyermekgyógyász szakorvosok nélkül ugyanis nem működhet a szülészet sem. Tovább bonyolítja az amúgy sem egyszerű helyzetet az ügyeletekben teljesített kötelező túlmunkán felüli munkavégzés díjazása. Ha sikerül is megoldani a létszémkérdést, még akkor is ott van az orvostársadalmat felkavaró bérrendezés gondja. Ha erre nem találnak országos szinten megoldást, nagyon valószínű, hogy a berényi kórházban az említett plusz egy gyermekorvossal sem lehet majd fenntartani a gyermekosztályt.

Levél a miniszternek

Beadványt fogalmazott meg miniszterelnökhöz a Magyar Perinatológiai Társaság pénteken Szolnokon. Az újszülött ellátással foglalkozó szakembereket tömörítő szervezet — amely ötödik országos kongresszusát tartja a megyeszékhelyen — azt szeretné elérni, hogy a veszélyeztetett újszülöttek intenzív ellátása kerüljön át a sürgősségi ellátáshoz. Amint azt prof. dr. Balla György, a társaság elnöke hangsúlyozta, ez az ellátási forma nem tervezhető előre, s finanszírozási szempontból ésszerűbb lenne, ha a sürgősségi ellátáshoz tartozna. A kongresszus által elfogadiott levelet elsőként az egészségügyi miniszterhez juttatják el.

A megye többi kórházában ugyanakkor egyelőre a körülményekhez képest kielégítően működik a gyermekek ellátása. A karcagi Kátai Gábor Kórház csecsemő- és gyermekosztályán folyamatos és zökkenőmentes a betegellátás — mondta dr. Oszlács Judit főigazgató. — Az osztályon öt szakorvos látja el a napi és ügyeleti munkát. Az anyukák — külön térítés ellenében — befeküdhetnek az osztályra gyermekeikkel, ez segíti a kicsik gyógyulását is. Speciális gyerekműtétek az intézetben nincsenek, az életkortól, betegségtől, sérüléstől függően, ha kell, továbbküldjük más intézménybe a kicsiket.

Hasonló a helyzet a mezőtúri kórházban is, ahol szintén nincs gyermeksebészet. Az új szárnyba nemrégiben átköltözött osztály valóban korszerű körülményeket biztosít a gyógyító munkához. Ám a finanszírozás csökkenése hamarosan komoly gondokat okozhat nem csak ezen az osztályon, de az ország összes kórházában — mondja keserűen dr. Trombitás Zoltán, az intézmény igazgatója. — Augusztusban visszamenőleg csökkentették húsz százalékkal a finanszírozásunkat, miközben mindennek emelkedik az ára. Lassan eljutunk arra a határra, amikor már nem lehet kigazdálkodni a hiányzó összeget.

Szolnokon legfeljebb az április 1-től módosított beosztás — a korábbi három ügyeletes helyett már csak két ügyeletes és egy készenlétes látja el a gyermekeket — okozott kisebb problémát a szabadásgolások idején — tudtuk meg dr. Nemes András osztályvezető főorvostól. Egyébként most még „állják a sarat”, hiszen tizennégyen vállalnak ügyeletet és külsősök is segtik a munkát. Ellátási, működtetési gondok tehát nincsenek. Kérdéses azonban, hogy a hetente-naponta bejelentett újabb változások mikor teszik végképp lehetetlenné a gyógyító munkát.

Szerencsére maguk a gyermekek egyelőre semmit sem érzékelnek az egészségügyben zajló változásokból. Ezt tapasztalja az a szolnoki nagymama is, aki unokája ágya mellett üldögél a Hetényi Géza Kórház gyermekosztályán. — Az egészségügyi intézmények állapotáról folyamatosan beszélünk, szegényes a felszerelés, de ehhez a mostani problémáknak nincs köze — mondja Vargáné Szepesi Szilvia. A hároméves Marcell nagymamája szerint is bosszantó, hogy a kórházak nem kapnak elegendő anyagi támogatást, hisz pénz nélkül nem tudják megfelelően ellátni a betegeket. — Lehet, hogy később mi is megérezzük a bajt, egyelőre azonban minden rendben zajlik. Unokám epilepszia gyanújával került be a kórházba, megkapta a gyógyszert, s a nővérek és orvosok is nagyon kedvesek. Nekik most igazán nagy erőre van szükségük, hisz ilyen bizonytalanságban csak tiszta szívvel tudnak az emberekért dolgozni — hangsúlyozza a nagymama. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!