Közélet

2006.09.13. 20:22

Messzire vágyó fiatalok

A fiatalok legszívesebben elhagynák Szolnokot és megyénket, derül ki a különböző felmérésekből. A legfőbb ok az alacsony keresetekben, a megélhetési nehézségekben keresendő.

SZOLJON

A sportra és a folyókra büszkék

A szolnoki fiatalok a negatívumok mellett büszkék a sportra, a Tiszára és a Zagyvára. Sőt, a megfogalmazott negatív kritika ellenére még az iskolákra is. A dolgozni akaró diákok is jobban járnak a jelek szerint, ha máshol tanulnak, ugyanis tőlünk nyugatabbra lényegesen többet fizetnek a diákmunkáért. Az órabérbeli különbség nem ritkán akár háromszoros is lehet, ami azért jelentős különbség. A szolnoki fiatalság álláspontjának ismeretében talán nem meglepő, hogy a jövendő generációnak csak 17 százaléka maradna szívesen Szolnokon felnőttként. A többiek Budapestre, más megyékbe, vagy éppen külföldre költöznének.

A központifűtés- és csőszerelő vállalkozását Jászberényben folytató Király Sándor korábban máshol próbálkozott.
— Amikor elvégeztem az iskolát, kalandvágyból és természetesen anyagi megfontolásból is Nigériában szerettem volna dolgozni — meséli. — Sajnos akkor még nem töltöttem le katonai szolgálatomat, így nem jött össze az utazás. Abban az időben az állam még nagyon komolyan vette a külföldi utazásokat. Később Pakson hirdettek meg egy állást. Nagyon jó pénzt ígértek, így fiatalként azonnal kaptam a lehetőségen. Társaimmal munkásszálláson laktunk. Anyagi szempontból mindenképp megérte a próbálkozás. Két évig dolgoztam abban a városban, de nem telepedtem le, kicsit mostohagyermekként kezelt bennünket a paksi közösség. Azután lehetőségem volt, hogy maszekként folytassam tanult szakmámat. Visszatértem Jászberénybe és itt vállalkozást alapítottam. Megfelelő nagyságrendű munkákat tudtam, s tudok vállalni a városban és környékén.
Kovács Mária karcagi diák szerint több oka is van annak, hogy a fiatalok elhagyják lakóhelyüket.
— Mindenképpen olyan szakmákat képeznék helyben, amelyekkel el is lehetne helyezkedni. Örülök, hogy végre lesz itt egy multinacionális cég, de több ilyen kellene, hogy a fiatalok itt maradjanak. Befektetők azonban csak akkor jönnek, ha jól járhatóak lennének az utak. Kellenének kedvezmények is, hogy egy nagy cég ide és ne a szomszédba jöjjön.
— Nyolc évvel ezelőtt Szegedre mentem egyetemre — idézi fel a múltat a szolnoki Kiss Ágnes. — Úgy voltam vele, idehaza nem is keresek munkát, úgysem találnék. Ezért a csongrádi megyeszékhelyen szereztem magamnak állást. De rossz választás volt. Senkinek nem kívánok olyan munkahelyet, mint amilyen nekem jutott. Képtelen is voltam sokáig csinálni, pedig nagyon jól fizettek. Ezért végül haza jöttem Szolnokra. Itt ismertem meg a barátomat, összeköltöztünk, és munkát is találtam. Igaz, kisebb fizetésért, mint Szegeden. De vannak esetek, amikor nem elsősorban az anyagiak számítanak.
Ha lenne lehetőségük, elköltöznének megyénk településeinek többségéről a fiatalok. Ez több tanulmányból is kiderül. Aki teheti, már most is máshol dolgozik, mert nagyobbak a kereseti lehetőségek, s ezáltal a jövőjüket is biztosítottabbnak látják.

Szolnok nem lehet büszke

Mit szeretnének Szolnokon a fiatalok?

A Tiszaliget jobb kihasználását

A véleményük kikérését az őket érintő döntésekben

Ifjúsági szórakozóhelyek fejlesztését

Jól fizető munkahelyeket

Tisztább várost

Kerékpárutak építését

A tömegközlekedés javítását

Forrás: Szolnoki önkormányzat, Ifjúságkutatás 2005

Szolnokon ötévente készíttet az önkormányzat egy szociológiai felmérést, melyben az ifjúság helyzetét vizsgáltatják. A megyeszékhelyen legutóbb tavaly végeztek ilyen kutatást. A végeredmény elkeserítő. A 2000-es adatokhoz képest a legtöbb téren jelentős visszaesés tapasztalható. A középiskolások válaszai arról tanúskodnak, hogy az elmúlt fél évtizedben csökkent az oktatás és a nevelés színvonala, az intézmények technikai felszereltsége, s még a diákjogok sem érvényesülnek úgy, mint korábban.

Ugyanezen tanulmány szerint a szolnoki fiatalok kritikusan szemlélik magát a várost is. Bár büszkék annak nevezetességeire — a színházra, a Tiszára —, de 30 százalékuk szeretne jó messzire, egyenesen Nyugat-Európába elköltözni innen.
Szomorú adat, hogy a jobbára középiskolás korú fiatalok szégyellik Szolnok környezetét, az itt élő embereket, illetve a közlekedést. Hasonlóan negatív a véleményük a munkalehetőségekről, a közbiztonságról és a városvezetésről.



 

 

A sportra és a folyókra büszkék A szolnoki fiatalok a negatívumok mellett büszkék a sportra, a Tiszára és a Zagyvára. Sőt, a megfogalmazott negatív kritika ellenére még az iskolákra is. A dolgozni akaró diákok is jobban járnak a jelek szerint, ha máshol tanulnak, ugyanis tőlünk nyugatabbra lényegesen többet fizetnek a diákmunkáért. Az órabérbeli különbség nem ritkán akár háromszoros is lehet, ami azért jelentős különbség. A szolnoki fiatalság álláspontjának ismeretében talán nem meglepő, hogy a jövendő generációnak csak 17 százaléka maradna szívesen Szolnokon felnőttként. A többiek Budapestre, más megyékbe, vagy éppen külföldre költöznének.

Mit szeretnének Szolnokon a fiatalok? A Tiszaliget jobb kihasználását

A véleményük kikérését az őket érintő döntésekben

Ifjúsági szórakozóhelyek fejlesztését

Jól fizető munkahelyeket

Tisztább várost

Kerékpárutak építését

A tömegközlekedés javítását

Forrás: Szolnoki önkormányzat, Ifjúságkutatás 2005

A sportra és a folyókra büszkék A szolnoki fiatalok a negatívumok mellett büszkék a sportra, a Tiszára és a Zagyvára. Sőt, a megfogalmazott negatív kritika ellenére még az iskolákra is. A dolgozni akaró diákok is jobban járnak a jelek szerint, ha máshol tanulnak, ugyanis tőlünk nyugatabbra lényegesen többet fizetnek a diákmunkáért. Az órabérbeli különbség nem ritkán akár háromszoros is lehet, ami azért jelentős különbség. A szolnoki fiatalság álláspontjának ismeretében talán nem meglepő, hogy a jövendő generációnak csak 17 százaléka maradna szívesen Szolnokon felnőttként. A többiek Budapestre, más megyékbe, vagy éppen külföldre költöznének. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!