Közélet

2006.09.15. 09:48

Tokár-Magyar nyilatkozatháború: valós, vagy politikai okok vannak a háttérben?

Magyar Levente, Jászberény polgármestere nem kér bocsánatot Tokár Istvántól, a megyei önkormányzat elnökétől! Szerinte ugyanis nincs miért. Így a kisvárosba került új tüdőszűrő-berendezés kapcsán továbbra is haragos, feszült a megye és Berény kapcsolata.

Pókász Endre

Mint korábban hírül adtuk, a megyei közgyűlés elnöke felháborodását fejezte ki a berényi kötelező tüdőszűrésen kialakult óriási káosz miatt. A tüdőszűrőgép egy helyi általános iskola tornatermében kapott helyet, ugyanis nem fért be a korábban kijelölt helyére. A suli diákjai pedig a tornaterembe. A város hivatala szerint azért nem tudtak intézkedni időben a megfelelő elhelyezésről, merthogy az új gép méretei állítólag csak szállításkor derültek ki.

Tokár István a jászberényi hivatal ezzel kapcsolatos véleményére meglehetősen ingerülten reagált a Szoljon.hu által is idézett levelében. Nem késett sokáig Magyar Levente válasza sem, így a vita egyre élesedik. Kérdés, létezik-e békés megoldás! 

 

Magyar Levente válasza:

Tisztelt Elnök Úr!

2006. szeptember 12-én kelt levelében foglaltakra az alábbi tájékoztatást adom:

1. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Intézete 1516/2006. számú, 2006. február 2-án kelt határozatában az ÁNTSZ Jászberényi Városi Intézete útján Jászberény Város Jegyzőjét tájékoztatta arról, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye közigazgatási területén kötelező tüdőszűrő vizsgálatokat kell végezni a 30 éves és ennél idősebb lakosok körében. E határozat végrehajtásának határideje: 2006. december 31.

2. Az ÁNTSZ Jászberényi Városi Intézetének 7914-4/2006. számú, 2006. május 24-én kelt határozata rögzíti, hogy „A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet Tüdőgondozó Intézete képviseletében eljáró dr. Szereday Ildikó főorvos asszony véleményezési kérelmét tudomásul veszi és engedélyezi Jászberény Belvárosi Általános Iskola Székely Mihály Tagintézményében (Jászberény, Lehel vezér tér 6.) a lakossági tüdősszűrő elvégzését. A szűrés időtartamát 2006. június 20-ától 2006. augusztus 11-éig terjedő időtartamban határozta meg.” Jászberény Város Jegyzője az előbbieket figyelembe véve a tüdőszűrés helyszínét biztosította.

2006. június 8-án a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház- Rendelőintézetének igazgató főorvosa, dr. Baksai István által rendezett konferencián Jászberény Város Polgármesteri Hivatalának képviseletében dr. Pap Magdolna vett részt. Tehát nem felel meg a valóságnak az Új Néplap 2006. szeptember 12-ei szám: „Mellreszívott tüdőszűrés” című tudósításából Banka Csaba újságíró tollából származó, dr. Némedi Mária, a Megyei Kórház fejlesztési igazgatója azon állítása, hogy Berényből sem jött senki a konferenciára. A jelzett időpontban megtartott konferencián került ismertetésre először, hogy új, mobilgépeken végzik a tüdőszűréseket, ekkor kaptunk először tájékoztatást a telepítés feltételeiről. Ekkor derült ki, hogy a mobilgép elhelyezésére az ÁNTSZ által – határozatban is - elfogadott helyszín nem felel meg. 2006. június 13-án dr. Pap Magdolna és Berthold László (Jászberény Város Polgármesteri Hivatalának köztisztviselői) a Megyei Kórház munkatársaival – új helyszínként - megtekintették a Gyermekek Házát. A jelenlévők a helyszín alkalmasságát valószínűsítették. 2006. június 14-én dr. Kiss András, aljegyző és Berthold László, köztisztviselő jelenlétében a Kórház munkatársai próbaelhelyezést végeztek, de a berendezés mozgatási lehetőségei és az épület adottságai nem tették lehetővé az elhelyezést.  (Ebben az időpontban az eredeti szűrési időpont még tartható lett volna.)
Az egyeztetések során több új helyszín szóbakerült, de egyik sem volt a gép elhelyezésére alkalmas. Egyedüli megoldásként a Rákóczi úti Tornaterem jött számításba, melyet 2006. augusztus 7-től tudtuk volna rendelkezésre bocsátani. Erről Jászberény Város Jegyzője 2006. július 25-én kelt levelében tájékoztatta dr. Szereday Ildikó főorvost.

3. Az ÁNTSZ Jászberényi Városi Intézete 7914-12/2006. számú, 2006. augusztus 18-án kelt határozatával engedélyezte, hogy a szűrés Jászberény Gróf Apponyi Albert Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Jászberény Bajcsy u. 1.) Rákóczi Úti Tagintézményének Tornatermében (Jászberény, Rákóczi u. 29.) 2006. augusztus 28-ától 2006. szeptember 15-éig kerüljön lebonyolításra.

Fentiekben foglaltak alapján megállapítható, hogy az új mobil szűrőberendezés elhelyezési feltételeiről későn értesült a Polgármesteri Hivatal, emiatt nem volt egyszerű, megfelelő, szabad, központi helyen található épület biztosítása. A Tüdőgondozó csak 2006. augusztusában vetette fel a kétműszakos szűrés lehetőségét, addig ragaszkodtak a közel két hónapos időtartamhoz, ami még jobban nehezítette a megfelelő helyiség biztosítását.

Megítélésem szerint Jászberény Város Polgármesteri Hivatalának vezetője és köztisztviselői kellő körültekintéssel jártak el. A főjegyző az újságban tett nyilatkozatával tényeket állított, ezért nem sértette meg a Megyei Tüdőgondozó vezetőjét és dolgozóit, így nem látom okát a bocsánatkérésnek sem. Az azonban egyértelműen bebizonyított – az Ön által mellékelt jelenléti ív szerint -, hogy Jászberény Város Polgármesteri Hivatala képviseltette magát a 2006. június 8-ai konferencián.
A kialakult helyzetért és a valótlan tényállításért a nyilatkozók közül nem Jászberény Város Jegyzőjének kellene bocsánatot kérnie.

 

Jászberény, 2006. szeptember 14.


Tisztelettel:


Dr. Magyar Levente
polgármester

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!