Közélet

2006.10.10. 18:52

Csak éhes volt a madár

Komoly riadalmat keltett az elmúlt napokban egy nagy testű szárnyas a Tisza-tó környékén. Az egerészölyv a vadon élő madaraktól eltérően nem riadt meg az emberek közelségétől, sőt kereste azok társaságát.

Bugány János

A megyehatártól nem messze fekvő Sarud önkormányzatához több bejelentés is érkezett, miszerint az állat félelemben tartja a környék lakóit. Időnként ugyanis egy-egy járókelő hátára, vagy vállára száll és hegyes csőrével az illető fejét kopogtatja. Mindezt a település lakói agresszivitásnak vélték, holott az időközben befogott ragadozó furcsa viselkedése békés okokra vezethető vissza. Lapunk az esetről két szakértő véleményét is megkérdezte.

Urbán Sándor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei képviselője és Monoki Ákos, a túrkevei Nimfea Természetvédelmi Egyesület célprogram-vezetője egybehangzó választ adott. Eszerint a jelenség magyarázata, hogy az ölyv fióka korától emberi környezetben nevelkedhetett. Hozzászokott ahhoz, hogy gazdája rendszeresen táplálja. Miután kiszabadult, vagy szabadon engedték, továbbra is bizalommal közelített mindenkihez, akitől táplálékot remélt. Monoki Ákos elmondta még: ha fiatal madárról van szó, a védett szárnyast minden bizonnyal sikerül majd visszavadítaniuk. Ez azonban hosszú folyamat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!