Közélet

2006.10.13. 18:45

Lehallgat a tiszaderzsi polgármester?

Forrnak az indulatok Tiszaderzsen. Az új önkormányzati képviselő-testület alakuló ülésén választási csalást emlegettek néhányan, ám a régi-új polgármester nyugodt, s még a lehallgatás vádjával sem foglalkozott.

Szilvási Zsuzsa

[caption id="" align="alignleft" width="323"] Az új képviselő-testület
[/caption]Forrnak az indulatok Tiszaderzsen. Bár első pillantásra úgy tűnik, minden rendben van a településen, a képviselőtestület ünnepi alakuló ülésén pillanatok alatt parázs vita alakul ki. A választási bizottság képviselője épphogy bejelenti a hivatalos végeredményt, alig teszi le az esküt a testület és a polgármester, máris csalást emlegetnek a jelenlévők. Hiszen úgy tűnik, nyoma veszett néhány szavazatnak. Hogy hová lettek, talán senkit sem érdekel. [caption id="" align="alignleft" width="250"] Dr. Herédy Dezső
[/caption]
Az érdeklődők közül felszólaló Richter Tibor legalábbis hiába próbálta firtatni az urnából rejtélyes módon eltűnt 19 szavazólap sorsát. Az ülésen elnöklő Fazekas József egyszerűen megvonta tőle a szót. Ha akarja, adja be írásban az észrevételeit, de egyébként is elkésett már vele.
— Hát mit akarsz már te is? — szólt a nem éppen kedves invitálás a következő felszólaló hölgynek címezve. Pedig ő csak sok sikert akart kívánni a testület munkájához. Így a derzsiek inkább hallgatnak, nem mernek beszélni a község mindennapjairól. [caption id="" align="alignright" width="200"] Dr. Bóta Mihály
[/caption]Csak tétován rebesgetnek holmi szétosztogatott vásárlási utalványokról, meg szervezettnek, s így törvénytelennek minősülő csoportos kérésről. Ötvenhárom egyforma beadványon kértek ugyanis mozgóurnát Tiszaderzsen a választás előtt.
A község jegyzője, dr. Bóta Mihály 2003 óta küzd a polgármesterével, dr. Herédy Dezsővel. Bár eredetileg az ő kérésére érkezett Tiszaderzsre, gyorsan kiderült, hogy nem lesz könnyű a közös munka. Mint mondja, az akkoriban zajló állami számvevőszéki vizsgálat számos szabálytalanságra fényt derített, így hosszú ideig a legfontosabb feladata ezek megszüntetése volt. Azóta — folytatja a jegyző — pedig folyamatosan küzd a törvényes működésért, de sokszor hiába. Jegyzői ellenjegyzés nélküli szerződések és kifizetések, figyelembe sem vett testületi határozatok bizonyítják Bóta Mihály szerint, hogy Tiszaderzs polgármestere nem tűr ellentmondást. Hozzáteszi, még a paragrafusok sem gátolhatják döntéseiben.
Az ügy azóta végképp elmérgesedett. A jegyző október 12-én hivatalos bejelentést tett dr. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztosnak. Mint az a lapunkhoz is eljuttatott levélben szerepel, dr. Herédy Dezső október 11-én a következőket mondta a köztisztviselőknek: neki, mint polgármesternek „...nyolc fizetett ellensége van. Vegyük tudomásul, ő a polgármester, vele kell dolgoznunk, ha ezt nem tesszük, akkor egy nap alatt mind a nyolc köztisztviselőt kirúgja. Ezen gondolkodjunk el. Magnókat helyezett el több szobába és tudja, hogy ki mit beszél, hangra bekapcsol és hang nélkül kikapcsol. Ezt meg szokta hallgatni. A nap 24 órájában üzemel.”  Ezen kívül a rendőrséghez is fordult az elhangzottak miatt, egy másik beadvány pedig az ügyészségre érkezett a polgármester ellen.
Dr. Herédy Dezső semmiféle magnóról nem hallott.
— Magnó? Még otthon is legfeljebb az a nagy, táskaformájú van — csodálkozott, amikor a testületi ülés előtt a véleményét kérdeztük. — Az üléseinkről is csak jegyzőkönyv készül, ott sem használunk hangfelvételt. Nálunk teljesen nyitott a hivatal, minden nyilvános — mondta kedélyesen. Majd elvonult letenni a hivatali esküt, melyben megfogadta: „az Alkotmányt és az alkotmányos jogszabályokat megtartom”.

A közigazgatási hivatal még tájékozódik

A hivatali hatósági munka folytatásával kapcsolatban dr. Bóta Mihály felettes szervéhez, azaz a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatalhoz fordult. Mint a hivatal vezetője, dr. Csíkos Zoltán érdeklődésünkre elmondta, már értesült a Tiszaderzsen történtekről, de tájékozódnia kell még az ügyben.

Dr. Bóta Mihály Dr. Herédy Dezső Az új képviselő-testület -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!