Közélet

2006.10.16. 18:52

Még mindig az Electrolux a legnagyobb cég megyénkben

A megye ötven legnagyobb cége közé való bekerüléshez tavaly 2,4 milliárd forintos árbevételt kellett elérni. Ez közel ötszöröse annak, amivel tizenegy éve az első Top 50-re fel lehetett kerülni. Igaz, sokszorosára nőtt a kezdetektől a lista élén álló jászberényi Electrolux Lehel árbevétele is.

Teleki József

A rangsorban egyébként csak az első helyezett nem változott az évek alatt. Az összes többi hely többször is gazdát cserélt. Az első ranglistán szereplő cégek közül 21-et már nem találunk az ötven legnagyobb között. Ugyanakkor idén hat vállalkozás is bekerült a Top 50-be.
Dr. Sziráki András, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke szerint ez azt jelzi, hogy szerkezetében is jelentősen átalakult  szűkebb hazánk gazdasága.

A megye gazdasága tavaly jó évet zárt. Az ipari termelés 10 százalékkal, a kivitel pedig 18 százalékkal nőtt. Továbbra is nagy azonban a különbség az egyes kistérségek között. A legnagyobb vállalkozások 80 százaléka ugyanis Szolnok térségében, illetve a felső Jászságban működik. A többi öt kistérségben pedig mindössze tíz nagy vállalkozás található.
A nagy vállalat elnevezés ugyanakkor viszonylagos. Sziráki András emlékeztetett rá, hogy az uniós előírások szerint a legalább 250 főt foglalkoztató és 50 millió eurós árbevételt elérő cégek tekinthetőek nagy vállalkozásnak. Ezeknek a feltételeknek pedig mindössze kilenc társaság felel meg a megyében.
A kamara elnökének reményei szerint a Top 50 a megye gazdasági felzárkóztatását szolgálja. Egyrészt ráirányíthatja a befektetők, a gazdasági döntéshozók figyelmét a megyére. Másrészt a listán szereplő vállalkozások között üzleti kapcsolat jöhet létre.
— A Top 50-ben szereplő vállalkozások adják a megyei adóbevétel 17 százalékát — mondta el az APEH megyei igazgatója. Tamásné Czinege Csilla szerint azonban ennél is lényegesebb, hogy ahol megjelenik egy nagy vállalat, ott lendületet kapnak a kisebb vállalkozások is. Éppen ezért tarja sajnálatosnak, hogy a megyében van olyan térség, ahol csupán egy nagyobb cég működik.
A nagy cégek köre egyébként az utóbbi években alig változott. Most ugyan hat új cég is felkerült a listára. Ám az Alcsisziget Mg Zrt. 2001-ben, az Ilona Malom pedig 2002-ben már tagja volt az ötvenek klubjának. A listán legtöbb helyezést a jászberényi Dometic Zrt. esett vissza. A társaság árbevétele és exportja is csökkent.  A legnagyobb előrelépő is jászsági. A jászkiséri MÁV FKG Kft. csaknem megduplázta árbevételét, és ezzel a 45-ről a 23. helyre ugrott.  Zachar Ferenc, a cég marketing menedzsere szerint ez döntően egyetlen sikeres üzletnek tudható be. A MÁV ugyanis kiszervezte a pályakarbantartó részlegét. A pályázatot pedig a jászkisériek nyerték el. Így most ők végzik a teljes vasúti pálya karbantartását Szegedtől-Záhonyig. Mindezzel alkalmazotti létszámuk is jelentősen, 500 fővel nőtt.

A megyei top listát vezető vállalkozások

Cég neve Ágazat 2004-es helyezés (2005-ös helyezés)

Electrolux Lehel (Jászberény) Háztartási villamos készülék gyártás 1. 1.

Mondi Business Paper Hungary Zrt. (Szolnok) Papírgyártás - 2

Tisza-Coop Zrt. (Szolnok) Élelmiszer, ital, dohányáru vegyes nagykereskedelem 3. 3.

Jász-Plasztik Kft (Jászberény) Műanyag termékek gyártása 5. 4.

Szatmári Kft. (Jászberény) Vasáru nagykereskedés 4. 5.

Teleki József A megyei top listát vezető vállalkozások Cég neve Ágazat 2004-es helyezés (2005-ös helyezés)

Electrolux Lehel (Jászberény) Háztartási villamos készülék gyártás 1. 1.

Mondi Business Paper Hungary Zrt. (Szolnok) Papírgyártás - 2

Tisza-Coop Zrt. (Szolnok) Élelmiszer, ital, dohányáru vegyes nagykereskedelem 3. 3.

Jász-Plasztik Kft (Jászberény) Műanyag termékek gyártása 5. 4.

Szatmári Kft. (Jászberény) Vasáru nagykereskedés 4. 5. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!