Közélet

2006.10.18. 15:23

Összeverekedtek a fiatalok a büntetésvégrehajtási intézetben

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Büntetésvégrehajtási Intézet parancsnoka csütörtökön feljelentést tett a rendőrségen. Egy zárkán belül történt véres verekedés volt ennek előzménye.

Mészáros Géza

Információink szerint egy a BVI-ben erőszakos közösülés gyanúja miatt előzetes letartóztatásban lévő 16 éves fogvatartott a keddi fegyelmi eljárás során számolt be a történtekről. Meghallgatásakor állítólag azt mondta, hogy zárkatársai vasárnap bántalmazták. Sőt, egy másik, szintén erőszakos bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt előzetes letartóztatásban lévő fiatalkorú fogvatartott fojtogatta, és erőszakos közösülésre kényszerítette.

Nem egyedülálló az eset

A közelmúltban kapott nyilvánosságot egy miskolci fiatalkorúak börtönében történt hasonló eset is. Abban az ügyben négy cellatársa kínzott egy 16 éves fiatalembert napokon át. Többször megverték, fajtalankodásra kényszerítették, és lepedőkből font kötéllel a tűzjelző csőre akasztották a sértettet. A történtek miatt emberölési kísérlet és szemérem elleni erőszak gyanújával indult eljárás az erőszakoskodók ellen. A bv vizsgálata szerint az intézet személyi állománya nem követett el mulasztást.

Megkeresésünkre Sipaki Ferenc, a büntetésvégrehajtási intézet parancsnoka elmondta, a hét végén valóban történt civakodás az egyik zárkában. — Az egyik fiatalkorú fogvatartott kihallgatásakor azt állította, hogy őt régóta sanyargatták, tettleg bántalmazták. A fegyelmi eljárás alatt szóba került, hogy az egyik fogvatartott arcát megvágta társa egy pengével, illetve erőszakoskodásról is szó esett. Külsérelmi nyomok vannak, ezért a jegyzőkönyvben foglaltak szerinti feljelentést csütörtökön megküldtem a rendőrségnek a látlelettel együtt. A nyomozás már a hatóság dolga lesz — tette hozzá a parancsnok. A korábban egy zárkában elhelyezett három fiatalkorút az október 15-i fegyelmi eljárás megindítása miatt elkülönítették.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!