Közélet

2007.02.20. 16:53

Csalódottak a pedagógusok: szinte semmit nem kaptak

A több hónapon át tartó egyeztetések után az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság és a Kormány végre megállapodást kötött egymással.

SZOLJON

— Általános vélemény volt, hogy nem ezt várták a tanár kollégák — mondta el Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete megyei titkára. — Mindenképpen eredménynek számít, hogy közel 16 év óta most először fogtak össze a szakszervezetek. Ám ennek ellenére egy olyan megállapodás született, mely mindenkinek elfogadható. Ezzel csupán annyi gond van, hogy az ágazati problémák nem kapnak olyan hangsúlyt, mint azt szeretnénk.

A megegyezés értelmében a közszféra dolgozóinak egy 6,65 százalékos bérfejlesztést sikerült kicsikarniuk annak ellenére, hogy a kormány eredetileg nullát ajánlott. — Ez a szám két tételt takar — folytatta Szabó Zsuzsa. — Az egyik fele egy 2,5 százalékos rész, ami magában foglalja a jubileumi jutalmakat, a 2006-os évről áthúzódó bérfejlesztéseket, valamint a soros előrelépést mindenkinek. Ahogy látszik is, csak egy része érint mindenkit.

A kialkudott emelés másik tétele egy közel négy százalékos rész. Ez tartalmazza az előrehozott 13. havi bér előlegét. Tehét lényegében nincsen kézzel fogható plusz forrásuk erre az évre. Mint kiderült, a jövő évi 13. havi juttatás kifizetését már a konvergencia program beteljesülésétől teszik függővé. Vagyis a mostani megállapodás csupán egy éves időtartamra vonatkozik, és jövőre újabb tárgyalások elé néznek az érintettek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!