Közélet

2007.02.23. 20:00

Együttműködnének a közgyűlési tisztviselők

— Ha a frakcióvezető asszony akár a bizottsági üléseken, akár a közgyűlésen részt vett volna, választ kaphatott volna a kérdéseire — kezdte Fejér Andor pénteki sajtótájékoztatóját.

SZOLJON

A megyei közgyűlés elnöke ezzel a Tokajiné Demecs Katalin MSZP frakcióvezető és Tokár István pénzügyi bizottsági elnök csütörtöki tájékoztatóján elhangzottakra ragált. Mint hangsúlyozta, a terhükre nőtt, állítólag megszüntetett támogatások igenis szerepelnek a költségvetésben. Az alultervezett költségvetésről szólva pedig elmondta, hogy februárban 119 millió forint folyt be illetékbevétekből. Ez éves szinten nem egészen másfél milliárd forint, ennél pedig közel két milliárddal többet terveztek.

A megszüntetett intézményekből származó megtakarítás számításaik szerint százmilliós nagyságrendű. Az ellátó szervezet 2006-ban 203 milliós költségvetésből gazdálkodott, most 129 millióból oldják meg ezeket a feladatokat, míg az MTSI 2006-os 67 millió forintja helyett idén 22 milliót költenek a feladataikra. A vezetők elbocsátásáról annyit mondott, hogy ha annak poltikai oka lett volna, akkor már az előző ciklusban sem dolgoztak volna együtt velük. S legfeljebb akkor lehetne politikai döntés a felmentésük, ha annak idején a kinevezetésük az volt. A Tokajiné által az intézményi átszervezések példájaként említett kisúji és karcagi intézmények összevonásáról szólva az elnök kifejtette, hogy ez egyelőre csak tanulmány.

A megyei önkormányzat célja saját intézményeinek fejlesztése, a karcagi pedig nem az önkormányzat tulajdona. A mostani helyzetben érthető, ha az azonos típusú tevékenységeket lehetőleg egy helyen kívánják működtetni. Összességében pedig a költségvetés előkészítéséről szólva elmondta, hogy a most vádaskodóktól egyetlen érdemi javaslatot sem kaptak a hiány csökkentésére. Ugyanakkor most sem lenne ilyen nehéz helyzetben a megye, ha elődeik meghozzák azokat az intrézkedéseket, melyekre már korábban szükség lett volna, s nem kétszáz millió forintos hiánnyal adják át októberben a stafétabotot.

Búsi Lajos alelnök hozzátette, hogy viták ugyan mindig is voltak, ám a mostani személyeskedés sosem jellemezte a közgyűlés munkáját. Az együttműködés az egész megye érdeke, így ahogy már többször tették az elmúlt hónapokban, újra felajánlják ennek lehetőségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!