Közélet

2007.02.15. 15:43

Felsőoktatási kedvezmények

Egyes intézményekben már a baba-mama szoba kialakítására is gondolnak amellett, hogy már az első évben ingyenes tankönyvcsomagot kapnak a hallgatók. Ezzel már igazi piaci versenyhelyzet alakult ki közöttük.

SZOLJON

Ki mit ajánl a jelentkezőknek

A gyöngyösi Károly Róbert Főiskolára első helyen jelentkezők például kaphatnak egy évre szóló tankönyvcsomagot, egy nyelvi tanfolyamot, vagy tízezer forint értékben könyvcsomagot. Az intézményben egyébként a kismamákra is figyelnek, hiszen külön pelenkázót alakítottak ki, valamint bébiszittereket is alkalmaznak, hogy a fiatal anyukák minden különösebb nehézség nélkül járhassanak óráikra.

Forrás: www.edupress.hu

Egyre nagyobb verseny dúl a hazai felsőoktatási intézmények között a hallgatókért. Ez a versengés pedig egyre inkább élesedni a fog a jövőben. Ahhoz, hogy a kellő létszámú hallgatóságot sikerüljön összeverbuválni, minden iskola felajánl bizonyos kedvezményeket csalogató gyanánt. Ez megyénkben sincs másként.
A Szolnoki Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Fakultás elsődlegesen az iskola erényeit próbálta kiemelni a továbtanulók előtt. Ennek jegyében minden nappali tagozatos hallgató részére biztosítanak kollégiumi elhelyezést, tudtuk meg Bélley Ferenctől, a fakultás tanulmányi és oktatástechnikai iroda vezetőjétől.
— A lehető legkedvezőbb helyzetben vagyunk, hiszen minden nem helyi, nappali tagozatos hallgatót el tudunk szállásolni a kollégiumban — tette hozzá az irodavezető. — Emellett minden félév elején megkapják a hallgatók térítésmentesen az arra a félévre szóló tankönyvcsomagot. A pénzbeli juttaások sorában kiemelkedő, hogy már rögötn az első félévtől kezdve 5500 forintos hallgatói ösztöndíjat kapnak a diákok, mindezt alanyi jogon. Mi lehet még ennél is csábítóbb?
Talán azt is ide lehetne még sorolni, hogy a hallgatói részhozzájárulás legalacsonyabb összegét fogják bevezetni, ami 105 ezer forint lesz. A költségtérítéses formát választóknak lehetőségük van áttérni nappali, államilag finanszírozott formára, ha elérik a három egészes tanulmányi átlagot. Feltéve, ha élnek ezzel a lehetőséggel.
— Engem nem nagyon érdekelt, hogy milyen különlegességeket kínál fel nekem az iskola — mondta el véleményét H. Bianka, a szolnoki főiskola első éves hallgatója. — Csak az számított nekem, hogy végre azt tanulhatok, amit szeretek. Végre megvalósíthatom a gyerekkori álmomat, bár ahhoz még nagyon hozzú út áll előttem. Mindig is szerettem volna kijutni külföldre, ahol hatalmas luxushajókon dolgozhatnék. Ez egyelőre csupán egy szép álom, de ha elvégzem az iskolát, egy lépéssel közelebb kerülök hozzá.
Egyeseknek az is csábítólag hathat, ha híres személyiségek oktatnak az adott intézményben. Így választott iskolát magának például B. Attila, aki ügyvédnek készül.
— Több lehetőség közül azért választottam a szegedi egyetemet, mert hallottam, hogy érdekesek Havas Henrik órái — mondta a frissen végzett ügyvédbojtár. — Igazán izgalmasnak bizonyultak a tanárúr előadásai, de időközben kiderült, hogy más vonzerővel is rendelkezik az intézmény. Olyan nagytudású tanárokkal találkoztam az öt év alatt, akikkel szerintem az iskolán kívül nem tudtam volna ilyen jól együtt dolgozni. Nekem ez volt a legnagyobb vonzerő.
Minden intézménynek megvan a sajátos, csak rá jellemző vonzereje. Ez vagy megfogja a hallgatót, vagy nem, állítja dr. Barkó Endre, a Szent István Egyetem Jászberényi Főiskolai Kar főigazgatója. Véleménye szerint az a legfontosabb, hogy a leendő hallgató kiválassza azt az intézményt, amelyik számára a legjobb szakmai ajánlattal kecsegtet.
— Vonzóvá teheti az intézményt az is, hogy milyen színes programokat kínál fel — mondta el kérdésünkre a főigazgató. — Vegyünk példának egy modellképző intézményt. Valószínűleg vonzó lehet a fiatalok számára, ha lovagolni és úszni is lehet az iskolában. A mi esetünkben azonban szerintem az elsődleges, hogy nyolc külföldi egyetemmel állunk kapcsolatban. Ennek köszönhetően évente néhány hallgató kiutazhat külföldre is. Csak ilyen dolgokkal lehet előnyösebbé tenni egy iskola megítélését. A plusz pontok és egyéb kedvezmények kérdése mára már okafogyottá vált. Inkább kínálunk szállodai színvonalú 240 férőhelyes, elfogadható árú kollégiumot. Mindemellett menza, büfé, fodrász, szauna, szolárium, park, sportlétesítmények, úszási lehetőségek is várják a hallgatókat. Ezekkel együtt adottak a korszerű tanulás lehetőségei.
Mint megtudtuk, több olyan felsőoktatási intézmény működik hazánkban, ahol egyre több kedvezményt, tárgyi és pénzbeni juttatást kínálnak fel a frissen jelentkezőknek.

Forrás: www.edupress.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!