Közélet

2007.02.13. 12:37

Fontos adózási határidő: február 15

Az adózás rendjéről szóló törvény előírásai alapján 2007. január 1-től az adózói kör nagy része már elektronikus úton köteles teljesíteni bevallási kötelezettségét.(Ez alól kivétel a társadalmi szervezet, az alapítvány, a társasház, de csak abban az esetben, ha munkáltatónak vagy kifizetőhelynek nem minősülnek.)

SZOLJON

Az egyéni vállalkozók közül a kiegészítő tevékenységet végzők, vagyis azok, akik nyugdíj mellett tevékenykednek, szintén mentesülnek az elektronikus bevallás–benyújtási kötelezettség alól. Ezzel a lehetőséggel azonban csak akkor élhetnek, ha nincsenek alkalmazottaik, illetve nem fizetnek ki magánszemély részére jövedelmet.
Azok az adóalanyok, akik 2007. január 1-től elektronikus bevallás benyújtására kötelezettek, ettől az időponttól minden bevallásukat és adatszolgáltatásukat kizárólag ilyen módon teljesíthetik.
Az idei első nagyobb megmérettetésen már túl vagyunk, hiszen január 31-én és február 5-én  rendeltetésszerűen működött a rendszer. Ennél is nagyobb próbatétel volt a február 12-i határidő, mert minden foglalkoztatónak és kifizetőnek eddig a határidőig kellett benyújtania havi bevallását, elektronikusan. Ugyanakkor az éves bevallók részére megállapított, hétvégére eső 10-i határidő is áttevődött 12-re.
A legközelebbi fontos határidő: február 15. Eddig kell benyújtani az éves bevallók államháztartással szembeni évente egyszeri bevallását (a 0603-as számút), az éves bevalló áfások bevallását, valamint az egyéni vállalkozó és a bevételi nyilvántartást vezető társas vállalkozó eva-alanyok is eddig az időpontig kötelesek benyújtani a 0643-as bevallásukat. Az egyéni vállalkozók és az adószámos magánszemélyek se feledkezzenek meg arról, hogy a 0653-as bevallásuk beadására is a február 15-i határidő vonatkozik.
A magánszemélyek is fontos döntés előtt állnak: február 15-ig kell eldönteniük, hogy a munkáltatótól kérik-e az adójuk megállapítását. Ha a munkáltató ezt vállalja, akkor a kedvezményre jogosító igazolásokat március 20-ig kell átadni részére.
Aki adóhatósági adómegállapítást (ADAM) szeretne kérni, két lehetőség közül választhat: február 15-ig a munkáltató felé tett nyilatkozatban kérheti az adóhatósági adómegállapítást, melyet a foglalkoztató elektronikusan továbbít az adóhatóság felé. A másik lehetőség pedig, ha a kérelmet és nyilatkozatot közvetlenül az adóhivatalhoz nyújtja be a 06530-as nyomtatvány segítségével.
A munkáltatói és adóhatósági elszámolás választásának pontosan megfogalmazott – mindkettőre érvényes – feltételei vannak. A 06530-as nyomtatvány - amely ingyenesen beszerezhető az ügyfélszolgálatokon - kitöltési útmutatója tartalmazza a jogosító és a kizáró feltételeket.
Akik pedig sem munkáltatói, sem adóhatósági adómegállapítás választására nem jogosultak: önadózók lesznek. A 0653-as bevallást május 21-ig kell benyújtaniuk és az adó befizetésének is ez a határideje. Az önrevízió benyújtásának a lehetősége is ettől az időponttól nyílik meg.
Az újszerű, valamint a hagyományos adózási feladatok sikeres elvégzéséhez telefonon kérhetnek segítséget az ügyfelek, a már ismert Contact Center számokon: vezetékes telefonról a 06-40-42-42-42, mobilhívás esetén pedig a 06-20/33-95-888, 06-30/33-95-888 és a 06-70/33-95-888-as telefonszámokon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!