Közélet

2007.02.28. 09:41

Kényszerhelyzetbe kerültek

Jászdózsán a pénzügyi nehézségek miatt akár veszélybe is kerülhet az iskolafenntartói társulás működése. Legalább is ez derült ki Szerencsés István, Jászdózsa polgármestere által elmondottakból.

SZOLJON

Mint emlékezetes a helyi, illetve a jászágói általános iskola összefogásával létrejött iskolafenntartó társulás néhány éve épp az ilyen helyzetek elkerülése végett alakult meg. A központi költségvetés ugyanis emelt normatívával támogatja a közös igazgatás alá vont, társulási formában működő iskolákat. A két településen azonban úgy tűnik mostanra már ez is kevésnek bizonyul. Szerencsés István kiemelte, hogy kényszerhelyzetbe került a társulás.

Mindenképpen egy új partner települést kell bevonni az összefogásba ahhoz, hogy működtetni lehessen a rendszert. Ennek érdekében folyamatosan tárgyalnak a környező településekkel. Azt mindenképpen szeretnék elérni, hogy a gesztor település szerepe Jászdózsánál maradjon, meg kívánják tartani helyben mind a nyolc évfolyamot. Egy újabb település érkezése a társulásba megoldaná a pénzügyi helyzetet. Jelenleg azonban Jászdózsán és Jászágon összességében sincs annyi nebuló, hogy gond nélkül lehetne fenntartani a működést.

A problémát sürgősen orvosolni kell ahhoz, hogy a megszokott rendben kezdődhessen el a következő tanév szeptemberben. Amennyiben sikerül tető alá hozni a megállapodást az hosszú távú feladatokat is ad a társulásban részt vevő településeknek. Amennyiben ugyanis a későbbiekben más településekről a hetedik és nyolcadik évfolyamok bekerülnének Dózsára, akkor bővíteni kell a meglévő iskolaépületet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!