Közélet

2007.02.21. 09:30

Kitűzött díj „olajozta” a kutatást

Felborzolta a kedélyeket a jászkiséri Rákóczi szobor meglovasítása. Talán azért, mert közadakozásból jött létre, talán azért, mert nagyon szem előtt volt.

SZOLJON

Sokszor ürügy a fémlopás

A Jászapáti Rendőrőrs illetékességi területén a bűncselekmények mintegy negyven százaléka visszavezethető a színesfémlopásra — mutatott rá Lajmer György őrnagy őrsparancsnok. A fémlopások széles körben mozognak. A MÁV, vagy az áramszolgáltató kapcsolószekrényeinek ajtajaitól, a kábellopásokon keresztül, egészen a köztéri szobrok eltulajdonításáig terjed a paletta. Mégsem mondható az őrsparancsnok szerint, hogy Jászapáti és környéke közbiztonsági mutatói csapnivalóak volnának. A bűncselekmények 65 százalékát felderítik, ami a Jászberényi Rendőrkapitányság egészénél és az országos átlagnál is jobb. Az igaz, hogy az állampolgárok szubjektív biztonságérzete ezt nem feltétlenül igazolja. A jászkiséri eset felderítésében nagy szerepet játszott a kellő időben közzétett, és megfelelő mértékű nyomravezetői díj. A parancsnok megerősítette, hogy még a bűnözői körökből is érkeztek használható információk a szoborról.

Szerencsére — mint azt korábban megírtuk — azóta megkerült a zsűrizett köztéri szobor. A járókelők is hevesebben reagáltak a dologra, amikor felvetettük a témát. — Most mit szóljak ehhez — mondja egy idősödő néni —, ha már a falu központjában minden gond nélkül lehet lopni, akkor az egyedül álló idős emberek mire számítsanak. — Az csak egy dolog, hogy éppen most egy bronz szobrot vittek el — teszi hozzá egy férfi — lopnak itt tyúkot, kábeleket, meg mindent ami mozdítható.

Végül is örülök, hogy megtalálták Rákóczi mellszobrát, de csak reménykedhetünk abban, hogy a hétköznapi esetekben is ilyen eredményesek lesznek a rendőrök. — Nincs itt másról szó — így egy fiatalabb helybéli —, mint arról, hogy akik ilyen fémlopásokban benne vannak gyors számolást végeztek. Rájöttek, hogy a felajánlott nyomravezetői díj jóval több, mint amennyit valaha is kaphatnának a bronzért egy fémkereskedőtől...

Helybéliek között az a hír járta az elmúlt napokban, hogy egymásra licitálva jelentek meg a „nyomravezetők”, „becsületes megtalálók”, akiknek jó részt azért eredt meg a nyelve, mert a felajánlott díjat szerették volna megszerezni. Persze azt el akarták kerülni, hogy azt firtatni kezdjék: ugyan milyen ismeretek alapján tud arról, hol is kell keresni Rákóczi bronz képmását. — Tagadhatatlan, hogy az önkormányzat által felajánlott kettőszázezer forintos nyomravezetői jutalom sokat segített — mutatott rá Hajdú László amikor felvetettük számára a szóbeszédet.

— Több lakossági bejelentés is érkezett hozzánk. Legtöbben azért kerestek, hogy felháborodásuknak hangot adjanak a lopás miatt. Végül is a rendőrségre futott be olyan információ ami alapján sikerült a szobor nyomára akadni egy közúti ellenőrzés alkalmával. — Kifizették a nyomravezetői díjat? — Igen, a rendőrség által megjelölt, a nyomozást nagyban segítő személynek utaltuk át az összeget. — A lopás miatt nem javult a közbiztonság megítélése.

— Ez is a negatív következmények egyike. Azt viszont nem fogadom el, hogy Jászkisér közbiztonsága kirívóan rossz volna. Az emberek biztonságérzetét viszont az ilyen események negatívan befolyásolják. A napokban tartott tájékoztatót a képviselő-testület előtt a Jászapáti rendőrőrs parancsnoka, aki kedvező adatokról tudott beszámolni az önkormányzatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!