Közélet

2007.02.08. 14:50

Ne hagyjuk futni!

Sajnos nem túlzás azt állítani, egyfajta félelem uralkodik manapság a tizenéves szülők, nagyszülők körében Szolnokon.

SZOLJON

A molesztáló férfi személyleírása

Az ismeretlen férfi 35-40 éves lehet, kb. 170 cm magas, kissé köpcös testalkatú. Enyhén kopaszodó, rövid, szőke vagy szőkésbarna hajú. Bajuszt, szakállt nem visel. Az egyik alkalommal rendőrnek adta ki magát. A legutóbbi esetben fekete színű bőrdzsekit, farmernadágot és hegyesorrú barna, kopogós cipőt viselt. Vélhetően erős dohányos. Két esetben azt is jelezték a sértettek, hogy az ismeretlen személy arcának jobb oldalán 5-8 mm átmérőjű, szőrös szemölcs látható.

Leánygyermekeiket — ha éppenséggel nem kísérik el az osztályajtóig — úgy engedik el otthonról az iskolába, hogy lelkükre kötik: ne álljanak szóba idegen bácsikkal! A közelmúltban, illetve az elmúlt években történt hátborzongató események tartják mostanság rettegésben a felnőtteket.

„Én a harmadik lábánál fogva akasztanám fel!”, „Kerülne a kezembe, kitekerném a nyakát!, ”Le kellene vágni a micsodáját, s úgy a Tiszába lökni!, „Én az ilyen állatok miatt állítanám vissza a halálbüntetést!” — sorolják a megoldást az egyébként nyugodt lelkületű apukák, anyukák a napokban a város iskoláiban zajló rendkívüli szülői értekezleteken.

A szolnoki szatír legutóbbi „áldozata” egy 11 esztendős kislány, akit január 22-én délután, a tanítást követően a Rákóczi úti általános iskola előtt szólított le. A gyermek ugyan elhárította a közeledést, azonban a tettes kézen fogta, és a Véső úti fűtőházba ráncigálta. Sajnos a kislány nem kért senkitől segítséget, nem is kiabált, így az elkövetőnek könnyű dolga volt. A középkorú férfi a fűtőháznál szexuálisan zaklatta a diákot, majd elmenekült. A gyermek a rendőrségen egy fantomrajzról azonnal felismerte a szatírt, aki 2005. novemberében és 2006. októberében a Rákóczi úti, illetve a Szentgyögyi Albert általános iskolák elől elvitt és szemérem elleni erőszakra kényszerített már kislányokat. Sőt, több esetben próbálkozott már sikertelenül is elcsalogani gyermekeket.

Komoly büntetésre számíthat

A nyomozók nagy erőkkel keresik őt személyi szabadság megsértése, valamint aljas indokból, 18 évét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szemérem elleni erőszak bűncselekménye miatt. A tettes 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

— Erőszakoskodók mindig feltűnnek, de olyan sorozattettes, aki gyermekeket molesztál, megyei szinten csak huszegynéhány évvel korábbról tudnék csak példát mondani. Akkor egy tragédia vetett véget az eseményeknek — válaszolt érdeklődésünkre Szűcs Zoltán alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. — Amikor a sajtóban megjelentek a bűncselekményekről szóló híradások, illetve az elkövető fantomképe, számtalan bejelentés érkezett hozzánk. Iskolavezetők, pedagógusok, szülők és kívülállók vélték a rajz alapján felfedezni a tettest. A korábban is előfordult esetek során beszerzett személyleírások alapján feltételezhető, hogy egyazon elkövetőről lehet szó. Egyébként minden információt leellenőriztünk, gyűjtöttük az adatokat, s tulajdonképpen nagyon nagy segítségünkre voltak a bejelentések. Eredményesek viszont abban az esetben lehetnénk, ha azok, akik úgy vélik, felismerték az elkövetőt, ne tétovázzanak, ne este otthon a családdal, vagy másnap a baráti körrel beszéljék meg a teendőket, hanem azonnal értesítsék a rendőrséget (56/501-658, vagy a 107-es és a 112-es segélyhívószámokon) — hangsúlyozza a bűnügyi osztályvezető.

Szűcs Zoltán nyomatékosította: a gyerekeknek rendszeresen hangoztatni kell, ne menjenek el idegenekkel. Ha gyanús személyt látnak ólálkodni az iskolák környékén, vagy, ha a diákok jelzik, hogy fura személy jelenlétét tapasztalták, haladéktalanul hívják a rendőrséget. Amennyiben a gyanús személy járművel van, annak leírását, adatait, rendszámát jegyezzék fel! Hozzátette: senki ne kezdeményezzen önálló akciókat, inkább bízzák az eljárást a rendőrségre. — Remélem, mihamarabb kézrekerül ez az ember, hogy végre megnyugodjanak a kedélyek! — mondta Szűcs Zoltán.

Valóban rengeteg feldolgozandó információ érkezett a hatósághoz. Egyesek virágboltokban, mások fodrászatban látták a szatírt, de az is gyakori, hogy egyidőben több iskola előtt vélik felbukkanni a molesztálót. A rendőrök ugyan érthetően leterheltek, azonban várják az értékesnek vélt bejelentéseket!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!