Közélet

2007.05.31. 18:24

Menesztenék a minisztert - orvosok nyílt levele

Több orvosi társaság — köztük a Nemzeti Orvosi Szolidaritási Alapítvány (NOSZA) — nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz, hogy haladéktalaul menessze egészségügyi miniszterét.

SZOLJON

Mint ismeretes, Horváth Ágnes nemrégiben egy tanulmányra hivatkozva kijelentette, hogy a kórházban elhunyt betegek közel negyedét félrekezelik.
A tanulmányt 41, meg nem nevezett kórház adatai alapján állították össze, és azt tartalmazta, hogy az elhunyt betegek több mint húsz százalékánál a terápiás és a boncolási diagnózis eltért egymástól.
Ahogy dr. Sinkó Káli Róbert háziorvos, az alapítvány képviselője hangsúlyozza, a leghatározottabban visszautasítják az utóbbi időben tapasztalható rágalomhadjáratot.
— Az orvosokat lejárató hadjárat már régóta folyik — mondja. — Sokáig „csak” etikailag gyaláztak bennünket, most azonban már a szakmaiságunkat vonják kétségbe. Ennek megnyilvánulása Horváth Ágnes kifejezetten rosszindulatú nyilatkozata, amelyben ráadásul komoly csúsztatások vannak.
Egyfelől tudni kell, hogy a boncolások jelentős részét épp azért végzik el, mert kételyek merülnek fel. Másrészt pedig a statisztikák csak a betegségek kódjai alapján készülnek. Ha ugyanazon betegségcsoportból más kódszámú a halál oka, a számok szerint máris rosszul dolgoztunk.

Megalázza az egészségügyben dolgozókat

A hírek szerint ez az oka annak is, hogy lemondott a Szívsebészeti Szakcsoport vezetéséről, és kilépett a szakmai kollégiumból dr. Papp Lajos.

A nemzetközi hírű szívsebész szerint Horváth Ágnes nyilatkozata újabb bizonyíték arra, hogy a miniszter nemcsak ostoba és tájékozatlan, hanem sokadszorra is megalázza az egészségügyben dolgozókat. „Tevékenységét mélységesen elítélem és nem tudom támogatni az orvosi esküjét megtagadó tárcavezetőt, Horváth Ágnest és az általa vezetett minisztériumot” – írja az elismert orvos. A Kardiológiai Szakmai Kollégium tagjainak azt javasolja a professzor, hogy az egyéni tiltakozáson túl oszlassák fel a szervezetet, ezzel jelezvén a miniszternek és a tárcának felháborodásukat, orvosi esküjükhöz való ragaszkodásukat.— Édesanyám tavaly hunyt el — emlékszik vissza Hegedűsné Éva. — Magas vérnyomással, cukorbetegséggel kezelték évtizedeken keresztül, nagyon lelkiismeretesen, magas kort ért meg. Nem hiszem, hogy bárkinek jobb lett volna attól, ha felboncolják és esetleg pontosabban kiderül, hogy mi volt a halálának az oka. Szerintem feleslegeseb riogatnak most bennünket a statisztikákkal, legfeljebb csak a bizalmatlanságot ültetik el ezzel.
„Mennie kell! — szól a nyílt levél. — H. Á. egészségügyi miniszter a legsúlyosabb váddal illette a kórházi dolgozókat, amikor potenciális gyilkosnak nevezte őket... a leghatározottabban visszautasítjuk ezt a legsötétebb időket idéző, a kollektív bűnösség őrült eszméjéban fogant aljas rágalomhadjáratot.”
— Az egészségügyi miniszter nyilatkozata csak arra jó, hogy egymásnak ugrasszon mindenkit— mondja dr. Hoksári László, az orvoskamara szolnoki választókerületének elnöke. — Szerencsére ez esetben épp fordítva történt, az orvostársadalom egységesen felemeli a szavát a támadások ellen. A társaságok nyílt levele még nem el jutott el hozzám, de akár alá is írhatnám, hiszen egyetértek a megfogalmazottakkal. A döntési helyzetben lévők most a reformokkal takarózva gyakorlatilag szétverik az egészségügyet, majd ráhárítják a felelősséget az ágazatban dolgozókra.
Dr. Maczó János szolnoki háziorvos hasonló véleményen van.
— Felháborító, ahogy Horváth Ágnes fogalmazott, egy miniszter nem nyilatkozhat így! — mondja. — A vezetőnek az a dolga, hogy a saját embereit védje. A minisztérium van ez egyészségügyi dolgozókért és a betegekért, nem mi vagyunk értük. Ráadásul hosszú távon a betegek ellátása kerül veszélybe azzal, hogy hogy az orvosokat rágalmazzák.

(NOSZA) — nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz, hogy haladéktalaul menessze egészségügyi miniszterét.

Megalázza az egészségügyben dolgozókat A hírek szerint ez az oka annak is, hogy lemondott a Szívsebészeti Szakcsoport vezetéséről, és kilépett a szakmai kollégiumból dr. Papp Lajos.

A nemzetközi hírű szívsebész szerint Horváth Ágnes nyilatkozata újabb bizonyíték arra, hogy a miniszter nemcsak ostoba és tájékozatlan, hanem sokadszorra is megalázza az egészségügyben dolgozókat. „Tevékenységét mélységesen elítélem és nem tudom támogatni az orvosi esküjét megtagadó tárcavezetőt, Horváth Ágnest és az általa vezetett minisztériumot” – írja az elismert orvos. A Kardiológiai Szakmai Kollégium tagjainak azt javasolja a professzor, hogy az egyéni tiltakozáson túl oszlassák fel a szervezetet, ezzel jelezvén a miniszternek és a tárcának felháborodásukat, orvosi esküjükhöz való ragaszkodásukat. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!